Kijken: indrukwekkende foto’s van Mekka in 1887 en 2015

Mekka in 1887. Foto Al Sayyid Abd al Ghaffar / Library of Congress

Met loodzware camera’s reisde Al Sayyid Abd Al Ghaffar in 1887 door de woestijn. Zijn bestemming: Mekka. Prachtige kiekjes schoot de fotograaf van de hadj, de jaarlijkse bedevaart. The Atlantic laat in een mooie productie een indrukwekkend contrast zien.

Wie foto’s van anno 2015 naast die van Al Ghaffar houdt, ziet dat de heiligste plaats voor moslims bijna onherkenbaar is veranderd. De Saudi’s stampten de afgelopen jaren kolossale torens uit de grond, terwijl de eeuwenoude stad bijna volledig werd platgegooid. De vallei van pelgrimstentjes nabij Mina, waar vorige week in het gedrang 769 doden vielen, is in 128 jaar tijd veranderd in een gigantische tentenstad.

    • Mathieu Peulen