Miljarden autofoto’s bij fiscus

De controle van automobilisten met kentekencamera’s door politie en Belastingdienst is de voorbije jaren enorm uitgebreid. Twee jaar geleden kreeg de Belastingdienst jaarlijks 120 miljoen kentekenfoto’s binnen. Dat zijn er inmiddels drie miljard.

Dit blijkt uit een toelichting op de werkwijze van de Belastingdienst die de fiscus naar een leaserijder heeft gestuurd die een rechtszaak is begonnen. Deze zaak diende vandaag bij het gerechtshof in Den Haag. De man vindt de controle door de fiscus een privacyinbreuk.

Het gaat bij de kentekencamera’s niet om snelheidscontroles, maar om een netwerk waarmee bijvoorbeeld gekeken wordt of voertuigen gestolen zijn.

De Belastingdienst maakt er ook gebruik van, om te zien of leaserijders niet te veel privé rijden. Tot vorig jaar stuurde de politie de foto’s eenmaal per week per koerier naar de fiscus. Dat gebeurt nu ‘realtime’.

De politie zegt de foto’s zelf direct te verwijderen als ze niet relevant zijn. Maar de Belastingdienst bewaart ze wel enige tijd. „Ze moeten eerst worden getoetst op relevantie”, zegt een woordvoerder. Hoe lang dat duurt, kan hij niet zeggen.

    • Wilmer Heck