Jemenitische regering verbreekt diplomatieke betrekkingen met Iran

De Jeminitische regering, onder leiding van president Hadi, heeft besloten de diplomatieke banden met Iran te verbreken. Gisteren riep Bahrein zijn ambassadeur al terug uit het land.

Hadi, de president van Jemen, sprak tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Foto Frank Franklin / AP

De Jemenitische regering, onder leiding van president Hadi, heeft besloten de diplomatieke banden met Iran te verbreken. Dat meldde de staatsomroep, zonder verdere uitleg, vandaag aan persbureau Reuters. Gisteren riep Bahrein zijn ambassadeur al terug uit het land.

Het breken van de diplomatieke banden is volgens onze Midden-Oostenredacteur Carolien Roelants “symboolpolitiek”:

“Het is een wonder dat Jemen, dat wil zeggen de door Saoedi-Arabië gesteunde regering van president Hadi, en Iran nog diplomatieke relaties onderhielden. Hadi en zijn Saoedische bondgenoten zien Iran immers als de kwade genius achter de rebellie van de shi’itische Houthi-rebellen en voormalig president Saleh, wat Teheran te enenmale ontkent. Deze week meldde de door Saoedi-Arabië geleide alliantie die oorlog voert tegen de Houthi’s, dat een Iraans vissersbootje met wapens was onderschept, wat tot nieuwe beschuldigingen tegen Iran leidde, en tot nieuwe Iraanse ontkenningen. De breuk is niet meer dan een symbolisch gebaar; consequenties heeft hij niet.”

STRIJD SINDS VORIG JAAR

In het verdeelde Jemen woedt sinds vorig jaar een strijd tussen Houthi-rebellen en het regeringsleger. De situatie tussen de Jemenitische regering (sunnitisch) en de Houthi’s (shi’itisch) is al maanden gespannen.

De president, de premier en het gehele kabinet van Jemen stapten op 22 januari op onder druk van de Houthi-rebellen. De rebellen grepen de macht, maar werden vervolgens door een internationale coalitie onder leiding van buurland Saoedi-Arabië bestreden. De Houthi’s veroverden in februari en maart steeds meer gebieden en rukten snel op naar de belangrijke havenstad Aden, waar president Abd-Rabbu Mansour Hadi zich had verschanst nadat hij in februari hoofdstad Sana’a moest ontvluchten.

Saoedi-Arabië en een aantal andere Arabische landen helpen Jemen in de strijd en voeren sinds maart bombardementen uit op de Houthi’s.

    • Marissa van Loon