Janneke Vreugdenhil Gegrilde grapefruit met steranijssuiker

illustratie jet peters

Dit recept moest ik eerst even goed lezen om tot me door te laten dringen wat de bedoeling was. Kort samengevat: u maakt van 6 halve grapefruits bakjes met daarin blokjes grapefruit. Die grapefruitbakjes gaan vervolgens in hun geheel onder de grill.

Doe de anijssterren in een specerijen- of koffiemolen en maal tot fijn poeder. Wrijf het poeder door een fijnmazige zeef, roer de suiker erdoor en zet opzij. Laat in een kleine pan de Grand Marnier, de vlierbessensiroop, het grapefruitsap en 1 theelepel fijne kristalsuiker al roerend een minuut of 8 inkoken tot een dikke siroop; u hebt er voor dit recept circa 3 eetlepels van nodig. Laat de siroop afkoelen en roer er dan de yoghurt en de grapefruitrasp door. Zet tot gebruik in de koelkast. Snijd met een mesje de onderkant (circa 1/2 cm) van de 6 grapefruits, zodat ze plat op het werkvlak kunnen staan. Snijd de vruchten horizontaal doormidden en ga met het mes rondom tussen het vruchtvlees en de schil. Schep het vruchtvlees eruit, verwijder de vliezen en snijd de partjes in blokjes van 2 cm. Verwijder uit de 6 bijgesneden grapefruithelften – de andere helften worden niet gebruikt - het witte vlies en verdeel de grapefruitblokjes erover. Verhit de ovengrill tot 250 °C of de hoogste stand. Bestrooi de grapefruits met steranijssuiker en zet op een met bakpapier beklede bakplaat. Gril ze 4-5 minuten tot de suiker gekaramelliseerd is. Serveer met de yoghurt.

    • Janneke Vreugdenhil