Das Literarische Quartett

Literatuurliefhebbers opgelet. Das Literarische Quartett is terug. De legendarische literaire talkshow, waarin tussen 1988 en 2001 onder leiding van Marcel Reich-Ranicki zes keer per jaar het lot van menige roman werd bepaald, komt in een nieuwe samenstelling, maar volgens dezelfde formule bijeen. Gespreksleider is Volker Weidermann, literatuurchef van Der Spiegel en auteur van de roman Zomer van de vriendschap. Oostende 1936. Samen met schrijver Maxim Biller, schrijfster Christine Westermann en een gastcriticus moet hij laten zien dat zijn programma de hoge kijkcijfers van weleer kan evenaren. Dat zal niet makkelijk zijn, want de theatrale Reich-Ranicki was een unieke figuur, die een boek kon maken (Cees Nootebooms Het volgende verhaal) of breken (Günter Grass’ Ein weites Feld). Bovendien vormde hij samen met de afgelopen week overleden Hellmuth Karasek en Sigrid Löffler een ideaal panel. De drie waren het vaak mateloos met elkaar oneens. Löffler voelde zich op een gegeven moment zelfs zo door Reich-Ranicki gekleineerd, dat ze boos haar medewerking aan het programma staakte.

Michel Krielaars