Indonesisch kantoorpersoneel wil geen spoken op het werk

Foto ANP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Lekkere koffie. Comfortabele stoelen. Niet te warm. Niet te koud. Dat zijn een paar van de belangrijkste voorwaarden aan een werkplek in een kantoor. In Indonesië komt daar een bij: geen spoken. Dat schrijft de Financial Times in een leuk stuk over hoe eeuwenoude tradities hun plek hebben in moderne kantoren in Jakarta.

Er is een hele bedrijfstak die geld verdient met het verdrijven van spoken en geesten, schrijft de krant. De 44-jarige Abu Aqila krijgt bijvoorbeeld tussen de 400 en 900 euro per kantoor dat hij bezoekt om kwade geesten weg te krijgen.

Grootste Aziatische private-equityfonds gaat van start

Een zak geld van 4,5 miljard dollar. Daar beschikt Richard Ong over. De Aziatische investeerder heeft daarmee het grootste Aziatische private-equityfonds ooit bij elkaar geharkt. Dat meldt The Wall Street Journal.

Richard Ong, eigenaar van RRJ Capital, een van de hoeksteenbeleggers bij de beursgang van de Nederlandse verzekeraar NN Group, wil het geld vooral in Azië te beleggen.

Ong, oorspronkelijk afkomstig uit Maleisië, en zijn diepe zakken zijn opvallend. Veel beleggers en banken zijn juist scheutiger met financiering. Ze verwachten, bijvoorbeeld, dat Azië minder hard groeit.

Akkoord over koeien en varkens. Nu rijst nog

Japan is een beetje door de bocht. De regering is bereid de importheffingen op rund- en varkensvlees terug te schroeven. Zo komt het TPP, het handelsverdrag tussen landen aan de Stille Oceaan, weer een beetje dichterbij. Dat meldt de Nikkei Asian Review.

Nu moeten de onderhandelaars nog een akkoord bereiken over een van de grootste obstakels: Japanse rijstkorreltjes. Japan wil vijftigduizend ton rijst gratis toelaten tot het land. Om de VS te overtuigen dat dit een goede deal is, wil Japan Amerikaanse rijst voorrang geven bij het invoeren.

    • Melle Garschagen