In de Noodle Bar verlang je weer naar de grote chef

Wat zijn de nieuwe, beste restaurants van Rotterdam? Frank van Dijl en Wim de Jong brengen wekelijks voor NRC in kaart wat de stad te bieden heeft.

Een winkel? Tja, dat werd ’m toch niet. Leuk, zo’n zaakje met een eigen selectie van Italiaanse wijnen, bijzondere olijfoliën en hebbedingen voor de draagkrachtige thuiskok. Maar voor François Geurds bleek die handel uiteindelijk toch onvoldoende zoden aan de dijk te zetten. Op dezelfde locatie onder de Hofbogen heropende hij deze week dus met iets heel anders. De FG Noodle Bar.

‘Dus’, ja. Want ook voor een Rotterdamse sterrenchef is het klaarblijkelijk noodzaak of vanzelfsprekend dat hij meegaat met de tijdgeest. En, simpel: die schrijft voor dat ook ’s lands haute cuisine zich voegt naar de smaak, de portemonnee en de laconieke haast van een nieuw restaurantpubliek. Hamburgers, hotdogs, pizza’s, gehaktballen, boterhammen, ‘haute friture’, pasta’s, spare ribs, sushi, dim sums en noedels. Dat is wat ‘we’ van Berlijn tot Tokio, en van Rotterdam tot Melbourne op dit moment het liefst eten. En we zullen het weten.

In navolging van al even gevestigde namen als Ron Blaauw (hotdogs), Erik van Loo (Hollandse snacks in een nieuw jasje) en tv-kok Julius Jaspers (ribs) werpt ook François Geurds zich nu zodoende op streetfood. In zijn FG Noodle Bar verzamelen we eigenhandig wat verse groentetjes, een bakje paddestoelen en een Chinese, Japanse, Taiwanese, Thaise, Koreaanse of Japanse noedelvariant in een rieten mandje. Die rekenen we alvast af bij de kassa, en terwijl we toekijken, wokt de meester zelf of een van zijn medewerkers daar live een lekkere, voedzame schotel van.

Die schotels kosten in die samenstelling een tientje per stuk met een extra vijf euro als je er (prima) kip of (dito) garnalen bij neemt. Je kunt ze vervolgens opeten in de grote ruimte direct achter de Noodle Bar. Dat is de hal die regelmatige bezoekers van de Hofbogen zullen kennen als ‘Station Hofplein’, ofwel de gemeenschappelijke entree van dit rijksmonument. Er staan nu typisch Thaise plastic zitjes, en, verdomd, ook weer de vaalgroene picknickbanken die we in dit hipstertijdperk intussen beter kennen dan ons eigen bankstel thuis. Aan het plafond hangen ineens enorme Chinese lampions. Erg pop-up blijft het desondanks toch wel.

Behalve noedelgerechten kan in FG Noodle Bar ook worden gekozen voor gerechtjes als Peruaanse ceviche, een Mexicaanse taco, spareribs of Arabische merquezworstjes. Geurds heeft zijn ogen, papillen en zakelijk instinct duidelijk niet in zijn achterzak zitten, concludeer je dan. Maar stiekem begin je toch terug te verlangen naar de grote chef die hij ook – en voor alles – is.

    • Frank van Dijl
    • Wim de Jong