Het is allemaal niet eerlijk, vindt Vitesse-trainer Peter Bosz

Gisteren mocht Vitesse-trainer Peter Bosz zich verdedigen bij de tuchtcommissie van de KNVB. Vandaag werd hij alsnog voor vier duels geschorst, al gaat Vitesse daar weer tegen in beroep.

Vitesse-coach Peter Bosz en scheidsrechter Danny Makkelie, tegenover elkaar tijdens Heracles-Vitesse, vorige week woensdag. Foto Peter Lous/ANP

Het laatste woord in het broeierige zaaltje van Hotel Oud London is er een vol zelfmedelijden. Peter Bosz, trainer van Vitesse, benadrukt nog één keer zijn onschuld tegenover de tuchtcommissie: „Ik heb deze avond gezegd dat dit een vreselijke week is geweest en dat blijft het ook. Ik wil met voetbal bezig zijn, maar nu moest ik deze zaak voorbereiden. Ik vind het allemaal niet eerlijk. De meeste pijn doet de opmerking dat ik het voetbal in diskrediet heb gebracht. Ik zet me al 35 jaar in voor het vak en zit in allerlei commissies. Of ik straf heb verdiend? Ik vind oprecht van niet.”

De aanklager betaald voetbal vond van wel en kreeg vanochtend haar gelijk. De tuchtcommissie handhaaft de vier duels schorsing die vorige week aan Bosz zijn opgelegd wegens zijn wangedrag in de tumultueuze bekerwedstrijd tegen Heracles Almelo (vier rode kaarten, twee strafschoppen tegen). De trainer maakte het daarin zo bont dat arbiter Danny Makkelie het duel tijdelijk staakte. Bosz moest vertrekken na herhaaldelijk commentaar op de leiding, maar weigerde zijn plek te verlaten. Dus ging Makkelie zelf het veld af. „Als jij niet gaat, ga ik.”

Dat is het verhaal dat Makkelie deze avond vertelt als hij als getuige naar binnen is geroepen in de Zaak-Bosz, zoals de voorzitter van de tuchtcommissie de zitting noemt. De coach wordt drie feiten ten laste gelegd: kritiek op de wedstrijdleiding in woord en gebaar, het niet verlaten van het speelveld na zijn rode kaart en het verbaal in diskrediet brengen van de arbitrage in een tv-interview na afloop. Bosz kreeg vier duels schorsing, maar ging daartegen in beroep bij de tuchtcommissie.

Hij geeft scheidsrechters sowieso geen hand, nooit trouwens

In de U-vorm die is gecreëerd in het warme zaaltje, zit arbiter Makkelie pal naast Bosz. Elkaar de hand schudden doen ze niet. Niet omdat dit indruist tegen de gewoonte van de trainer („ik geef die gasten nooit de hand”), maar omdat het er niet van komt. „U weet dat u hier niets anders dan de waarheid mag spreken?”, vraagt de voorzitter van de tuchtcommissie aan Makkelie. De scheidsrechter, gehuld in een pak, knikt. Later meent Bosz van niet: „Hij liegt.”

Makkelie vertelt over de bewuste avond in Almelo. Hoe de trainer van Vitesse zich in de eerste helft veelvuldig opwindt langs de lijn. Bosz maakt wegwerpgebaren, bezigt woorden als ‘schijtbakken’ en reclameert bij vierde official Edwin van de Graaf. Van de Graaf, eveneens opgeroepen als getuige, meldt het bij Makkelie. Die houdt het op een waarschuwing. „Hou jij je met jouw team bezig, dan richt ik me op die van mij.”

Lang gaat het goed, tot de laatste twintig minuten aanbreken. Er is een speler van Vitesse weggestuurd en Bosz is boos. Dusdanig dat vierde official Van de Graaf zijn collega Makkelie verzoekt de trainer weg te sturen. Van de Graaf op de zitting: „De doelstelling is om iedereen op het veld te houden. Je wilt de lieve vrede bewaren, ook al is dat weleens lastig. Maar je kunt niet blijven waarschuwen. Dan ben je niet geloofwaardig meer.”

Bosz moet weg, maar maakt geen aanstalten. Makkelie: „Ik meen het, zei ik. Als jij niet gaat, ga ik. Daarna heb ik het nog een keer gevraagd. Vervolgens ook aan zijn assistent Rob Maas. Wil jij zeggen dat hij moet gaan? Maar Maas deed ook niks. Daarna ben ik tot staking overgegaan.”

Hoofdschuddend hoort Bosz het verhaal aan. Een uur lang heeft hij moeten wachten voor hij na deze „ rotweek” zijn verhaal mag doen. De trainer zegt dat hij bleef staan omdat hij wilde weten waarom hij werd weggestuurd en een antwoord op die vraag uitbleef. Bosz vergelijkt het met een aanhouding op de weg. „Stel ik rij 200 kilometer en de politie zegt dat ik mijn rijbewijs moet inleveren, dan doe ik dat. Maar als ik 120 rij en netjes mijn gordel om heb, wil ik wel weten wat ik verkeerd heb gedaan.”

En hij werd al vier keer weggestuurd

Hij vindt de heisa overdreven. Hij kan soms gewoon wat fel reageren, met zo nu en dan enkele armgebaren. „Gedraagt u zich altijd zo?”, vraagt de voorzitter. Bosz, die inmiddels vier keer is weggestuurd in zijn trainerscarrière: „Eigenlijk wel. Dit was geen voor mij geen wedstrijd waarin ik me extreem heb gedragen.”

De jurist van Vitesse pleit Bosz vrij op basis van een vormfout, want op het wedstrijdformulier zou Makkelie niet hebben gemeld waarom Bosz werd weggestuurd. Ook laat hij beelden zien van trainers die in zijn ogen verder over de schreef gingen en niet werden weggestuurd. Vergeefs.

De aanklager houdt voet bij stuk. Ze zegt dat het in de geschiedenis van de KNVB niet eerder is voorgekomen dat een duel werd stilgelegd, omdat een weggestuurde trainer weigerde te vertrekken. Ze neemt Bosz ook het interview kwalijk dat hij na afloop gaf bij Fox Sports. „Ondanks dat we heel goed speelden, konden we vandaag onmogelijk winnen. Het werd ons heel zuur gemaakt”, zegt Bosz daarin.

De aanklager: „De toon was beheerst, maar wat er uit zijn mond kwam was dat allerminst. De heer Bosz beticht hier de scheidsrechter van partijdigheid, terwijl hij een voorbeeldfunctie heeft. Juist van een trainer is dit gedrag onacceptabel.”

Vitesse liet vanmorgen weten in hoger beroep te gaan tegen de schorsing van Bosz.

    • Fabian van der Poll