Gezocht: herinneringen aan de R’damse Hoogstraat, tot het bombardement

Tot 14 mei 2016 hebben we de tijd om de héle straat met alle inwoners en ondernemers te portretteren. Vandaag hebben we vier nieuwe adressen toegevoegd.

Op tientallen adressen van de Hoogstraat kennen we de mensen nu, we weten wie er werkten, wie er woonden in mei 1940 – voor het Duitse bombardement van 14 mei de straat wegvaagde. We hebben enorm veel hulp gekregen van bezoekers van de site, die in honderden mails en vaak aan de hand van foto’s konden laten zien dat ze kennissen of familie hadden in de Hoogstraat van toen.

Tot 14 mei 2016 hebben we de tijd om de héle straat met alle inwoners en ondernemers te portretteren. Vandaag hebben we, na een zomerstop, weer vier nieuwe adressen toegevoegd: de ‘galanteriënwinkel’ van Nathan en Sophie Aandagt, de modezaak Joh. Dollée, de fameuze banketbakker Frans Swidde in Maison Pöckel (de beste bokkenpootjes van de stad) en het linnenmagazijn van Frans Meyer.

We zien de chaotische taferelen van die paar oorlogsdagen in mei 1940, waarin NSB’ers werden beschoten en Nederlandse militairen op de vlucht sloegen. En we zien ook iets van het Joodse leven in de middenklasse, met slagroomgebak op de sabbat.

Bekijk de interactieve kaart van de Hoogstraat in 1940, voor de straat werd weggevaagd

Oproep: wie heeft herinneringen aan de vroegere Hoogstraat?

Intussen blijven we verder zoeken naar volgende bewoners. Wie kan zich nog iets herinneren van Willem Bastiaan Dubbelt, de bootwerker op nummer 167, die op zijn gezinskaart heeft laten aantekenen dat mejuffrouw Clement niet mag weten waar hij woont? We willen meer weten van Fokkelman bedden en tapijten, dat 20 etalages hadden aan de Nieuwe Binnenweg, maar ook een filiaal dreef aan Hoogstraat nummer 192. We willen weten wie Cornelia Johanna Lorwa was, die volgens een krant uit 1959 “gehuwd is geweest” met Matthijs van Valburg, maar die in haar eentje als “huisvrouw zonder beroep” in het adresboek staat op nummer 191. Het zal moeilijker worden om de vele pensiongasten uit de Hoogstraat terug te vinden, maar toch willen we het proberen.

Vanaf deze maand gaan we weer verder met ons onderzoek. En we herhalen nog eens onze oproep aan alle oud-Hoogstraatbewoners en mensen die nog van hen afweten, om herinneringen en foto’s op te sturen naar de krant.

Mail naar hoogstraat@nrc.nl.

    • Caspar Naber
    • Bas Blokker