Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Corruptie en fraude

Grote sponsoren willen vertrek Blatter

Sepp Blatter.
Sepp Blatter. Foto EPA / Ennio Leanza

Coca Cola en McDonalds, de grote sponsoren van de FIFA, willen dat Sepp Blatter met onmiddellijke ingang opstapt als voorzitter van de wereldvoetbalbond. Coca Cola is de geur van corruptie die rond de FIFA hangt zat en kwam als eerste van de belangrijke geldschieters in actie. Niet veel later volgde McDonald’s dat voorbeeld.

Aanleiding was het strafrechtelijk onderzoek dat de Zwitserse autoriteiten vorige week tegen Blatter hebben gelast. Coca Cola liet weten:

“Elke dag die voorbij gaat, betekent een verdere beschadiging van het imago en de reputatie van de FIFA. De FIFA heeft dringend behoefte aan een ingrijpende hervorming. Dat kan alleen slagen door een echt onafhankelijke aanpak.”

McDonald’s maakte vrijwel tegelijkertijd ook bekend het wenselijk te vinden dat Blatter meteen plaatsmaakt.

“We geloven dat het voetbal er wel bij zal varen als Blatter direct terugtreedt, opdat er op een geloofwaardige manier schoon schip kan worden gemaakt.”

Twitter avatar McDonaldsCorp McDonald’s For the good of the Game, Blatter should step down: http://t.co/th579JwEcY

Blatter wil niet vertrekken

De reactie van Blatter kwam van zijn advocaat Richard Conway.

“Coca-Cola is een gewaardeerde sponsor, maar de heer Blatter is het met alle respect niet eens met deze stellingname. Hij acht het niet in het belang van de FIFA dat hij de burelen nu verlaat, noch dat zo’n besluit het hervormingsproces ten goede zou komen. Hij zal daarom niet vertrekken.”

Hoewel Blatter door de Zwitserse justitie wordt verdacht van fraude en omkoping, onder meer van UEFA-voorzitter Michel Platini, heeft de ethische commissie van de FIFA vooralsnog geen actie ondernomen.