‘Gluckauf’ grote winnaar met vier Gouden Kalveren

De makers van de film Gluckauf (Beste Film) nemen het Gouden Kalf in ontvangst tijdens het Gala van de Nederlandse film in het Beatrix Theater.
De makers van de film Gluckauf (Beste Film) nemen het Gouden Kalf in ontvangst tijdens het Gala van de Nederlandse film in het Beatrix Theater. Foto ANP / Remko de Waal

brievenHet Limburgse streekdrama Gluckauf is met vier Gouden Kalveren de grote winnaar geworden van het jaarlijks filmprijzengala in Utrecht: beste film, regie, scenario en camerawerk.

Drie van de vier acteerprijzen gingen evenwel naar de André Hazes-biopic Bloed, Zweet en Tranen: Marthijn Fischer als de volkszanger, Hadewych Minis als zijn veelgeplaagde echtgenote Rachel en Raymond Thiry als zijn hardhandige vader.


Georgina Verbaan won haar tweede Gouden Kalf als beste actrice voor De Surprise, Mike van Diems comebackfilm na zijn Oscarwinnaar Karakter in 1997. De Surprise kreeg ook een Gouden Kalf voor productiedesign.

Prins, van de jonge debutant Sam de Jong, deed mee met Kalveren voor beste muziek en montage. Een andere nieuwkomer, Morgan Knibbe, won met beste lange documentaire met zijn wervelende, grensverleggende Those Who Feel The Fire Burning over asielzoekers aan de rafelranden van Europa, die ook een Kalf won voor beste sound design.

Rumoer

Van tevoren was er rumoer omdat de producenten van Michiel de Ruyter en De Ontsnapping hun films terugtrokken: zij voelden zich met respectievelijk twee en één nominaties voor Gouden Kalveren onderbedeeld.

De beschuldiging dat het Gouden Kalvergala een ‘elitair grachtengordelfeestje’ is, wordt door deze uitslag niet weersproken. De winnaars Gluckauf en Prins trokken respectievelijk
bijna 18.000 en 11.000 kijkers. De Surprise, gelanceerd als romantische komedie, stelde teleur met nog geen 98.000 bezoekers. Alleen Bloed, Zweet en Tranen kan je met 312.000 bezoekers een publieksfilm te noemen, al was ook die opkomst een lichte tegenvaller.

Stemming door vakgenoten

Voor de eerste maal stemden dit jaar geen jury, maar vakgenoten voor de Gouden Kalveren: de leden van de nieuwe opgericht Dutch Academy For Film (DAFF) plus oud-winnaars. Van de 465 stemgerechtigden gaven er vooraf 324 aan te stemmen en voegden er 170 ook de daad bij het woord, zo liet het Nederlandse Film Festival weten. Komende edities verwacht het veel meer stemmers: het Academysysteem staat nu nog in de steigers.

Bij de Gouden Kalf van het Publiek, waarop iedereen tot gisteravond online kon stemmen, won De Club van Sinterklaas & het pratende paard, het derde deel uit de filmreeks waar de Pieten nog zwart zijn, 30.000 euro, gevolgd door Michiel de Ruyter en André Hazes. Ruim 26.000 mensen stemden. De ‘arthouseprijs’ van het nieuwe Forum van de Regisseurs ging naar Prins.

Bij de Kalveren voor televisieproducties stemden nog wel gewoon een jury. Die beloonde dit jaar vooral One Night Stands, de tien speelfilms van jonge talenten die de omroepen jaarlijks financieren. De Kalf voor beste tv-drama én acteur (Jonas Smulders) ging naar One Night Stand Geen Koningen in ons bloed, beste tv-actrice werd Ariane Schluter in One Night Stand Een goed leven.

Lijst winnaars Gouden Kalf 2015

Beste Film: Producers Joram Willink en Piet-Harm Sterk voor Gluckauf
Beste Regie: Remy van Heugten voor Gluckauf
Beste Scenario: Gustaaf Peek voor Gluckauf
Beste Acteur: Martijn Fischer voor Bloed, Zweet & Tranen
Beste Actrice: Georgina Verbaan voor De Surprise
Beste Mannelijke Bijrol: Raymond Thiry voor Bloed, Zweet & Tranen
Beste Vrouwelijke Bijrol: Hadewych Minis voor Bloed, Zweet & Tranen
Beste Camera: Mark van Aller voor Gluckauf
Beste Production Design: Hubert Pouille voor De Surprise
Beste Montage: Mieneke Kramer voor Prins
Beste Muziek: Palmbomen voor Prins
Beste Lange Documentaire: Morgan Knibbe voor Those Who Feel the Fire Burning
Beste Sound Design: Vincent Sinceretti en Taco Drijfhout voor Those Who Feel the Fire Burning

Publieksprijs

Zeventien films maakten kans op de Gouden Kalf Publieksprijs, omdat ze in de periode van 1 september 2014 tot 1 september 2015 100.000 betaalde bioscoopbezoekers hebben getrokken. Dat gaf hen de status van Gouden Film 26.385 stemmers hebben hun stem uitgebracht. Winnaars zijn:

1. De club van Sinterklaas & Het pratende paard van Tom de Mol
2. Michiel de Ruyter
3. Bloed, Zweet & Tranen

De Mol ontvangt € 30.000,- om te investeren in een nieuwe Nederlandse filmproductie. De nummers twee en drie respectievelijk € 20.000,- en € 10.000,-.