Franse justitie start vooronderzoek naar sjoemelsoftware Volkswagen

Emissietests op een Volkswagen Golf in een autogarage. Foto EPA / Patrick Pleul

Justitie in Frankrijk bekijkt of Volkswagen zich schuldig heeft gemaakt aan misleiding. De openbaar aanklager is een vooronderzoek gestart, hebben bronnen gezegd tegen AFP. Aanleiding is het sjoemelsoftwareschandaal.

De zaak is in onderzoek genomen bij het parket in Parijs, zegt AFP, naar aanleiding van stukken en verklaringen waar mogelijk uit blijkt dat Volkswagen willens en wetens de waarheid heeft verdraaid. Het Franse ministerie van Economische Zaken zou bezig zijn met een eigen onderzoek.

In meerdere landen zijn onderzoeken gestart naar de sluipvervuilers van Volkswagen. In Nederland gaat de RDW geen onderzoek beginnen, omdat de goedkeuring van de dieselmotoren heeft plaatsgevonden in Duitsland. Eventuele onterechte goedkeuring moet volgens staatssecretaris Mansveld daar ook weer rechtgezet worden. Justitie in Duitsland heeft na vooronderzoek vastgesteld dat de voormalig CEO van Volkswagen, Martin Winterkorn, de wet in ieder geval niet heeft overtreden.

Volkswagen heeft toegegeven speciale software ontwikkeld te hebben voor Euro 5-dieselmotoren waardoor de uitstoot bij de tests aanzienlijk gunstiger uitviel dan in de praktijk. Het gaat wereldwijd volgens Volkswagen om ongeveer 11 miljoen voertuigen. In Nederland zou het gaan om 160.000 auto’s.

    • Bastiaan Nagtegaal