Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Executies in Oklahoma tijdelijk opgeschort

Een executiekamer in de Amerikaanse staat Texas
Een executiekamer in de Amerikaanse staat Texas Foto EPA / Paul Buck

Alle geplande executies in de Amerikaanse staat Oklahoma zijn voor onbepaalde tijd opgeschort. Die maatregel werd vandaag genomen door het strafhof van de staat nadat bleek dat de verkeerde ingrediënten voor dodelijke injecties waren geleverd.

Dat meldt persbureau AP. Dat betekent dat drie executies voorlopig worden uitgesteld. Het gaat om de doodsvonnissen Richard Glossip, Benjamin Cole en John Grant.

Fouten bij executie

Vorig jaar ging het gruwelijk mis bij een executie in Oklahoma. Clayton Lockett kreeg toen een dodelijke injectie toegediend, maar begon daarna hevig te kronkelen, naar adem te happen en te mompelen. Achteraf bleek dat Locketts doodstrijd het gevolg was van foute ingrediënten in de dodelijke cocktail die hem was toegediend.

Gevangenispersoneel schermde hierna de executie af en zette deze stop. Een uur later overleed Lockett alsnog aan een hartaanval.