Amerikaans legervliegtuig stort neer in Afghanistan - elf doden

Een archieffoto van een Lockheed C 130 Hercules van de Amerikaanse luchtmacht Foto Alexander Klein/ AFP

In Oost-Afghanistan vlakbij de Pakistaanse grens is afgelopen nacht een transportvliegtuig van het Amerikaanse leger neergestort. Alle elf inzittenden zijn omgekomen. Het is onduidelijk wat de oorzaak is van het ongeluk.

De Lockheed C-130 Hercules verongelukte dicht bij het vliegveld van Jalalabad in Oost-Afghanistan, zo meldt CNN. Onder de passagiers waren zes militairen en vijf burgers die werkten in Afghanistan.

NAVO-eenheid bij Jalalabad

Het Amerikaanse leger is bezig met een onderzoek naar de oorzaak van de crash, laat de Amerikaanse luitenant Brian Tibus weten aan CNN. Bij het vliegveld van Jalalabad is de NAVO-eenheid ISAF (International Security Assistance Force) gelegerd. In het verleden waren er meerdere aanvallen in dit gebied.

Vorig jaar beschoot de Talibaan nog de luchtmachtbasis van de NAVO. Daarbij vielen geen slachtoffers. In april zorgde een zelfmoordaanslag in het centrum van Jalalabad voor meer dan drieëndertig doden en meer dan honderd doden. Islamitische Staat in Afghanistan claimde deze aanslag.

    • Huib de Zeeuw