Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Media

Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media?

Negentien bezorgers na acties weggestuurd bij Post NL

Ze voerden afgelopen zomer actie. Nu zitten ze zonder werk. Dat overkomt negentien bezorgers van Post NL. Volgens het bedrijf heeft de groep zich tijdens de acties om betere arbeidsomstandigheden schuldig gemaakt aan bedreigingen en intimidaties. Dat schrijft de Volkskrant.

Een deel van de bezorgers stapt naar de rechter. Dat er sprake is van intimidatie en blokkades is pure onzin, zegt een van hen. Ze wilden alleen een groepsfoto maken.

Hollandse haring krijgt Brusselse bescherming

Het zal een enorme opluchting zijn voor haringliefhebbers in heel Europa. Waar ze binnen de grenzen van de Unie een Hollandse Nieuwe kopen, ze kunnen er zeker van zijn dat de vis op een vastgelegde manier is gekaakt en gepekeld. Dat is het gevolg van een besluit van de Europese Commissie om Hollandse Nieuwe beschermde status te geven. Het Financieele Dagblad heeft een stuk.

Het besluit betekent echter niet dat Hollandse Nieuwe ook uit Holland moeten komen. Het gaat alleen om de bereidingswijze en niet om bescherming van de afkomst. Andere Nederlandse producten met beschermde status? Opperdoezer Ronde, Bastersuiker, Boerenkaas en Kanterkaas.

Nederland bereidt claim voor tegen Volkswagen

De Duitse rel om Volkswagen mondt uit in een Nederlandse ruzie. De stichting VolkswagenAudiclaim wil Pon, de importeur van Volkswagen in Nederland, aansprakelijk stellen. Dat bericht de NOS. Per gedupeerde Volkswagen-rijder die zich aansluit bij de stichting, vraagt VolkswagenAudiclaim drieduizend tot zevenduizend euro vergoeding.

In een paar dagen hebben zich circa duizend Volkswagenbezitters aangesloten bij de claimstichting, meldt advocaat Oscar van Oorschot. Als Pon uitkeert moeten de gedupeerden 20 procent afstaan aan de stichting.

Het is niet de eerste keer dat Van Oorschot met een massaclaim komt. Hij deed dat eerder met, bijvoorbeeld, gedupeerden van het Persoonsgebonden Budget.