De wederopbouw, ditmaal in lego

In de hal van de Centrale Bibliotheek is zondag een stadsplattegrond van lego te zien.

Foto Erno Wientjes

Rotterdam viert de stad! (met uitroepteken) is een manifestatie die volgend jaar in volle hevigheid losbarst, maar die al min of meer stiekem is begonnen. Zo kan de expositie De Aanval in de Onderzeebootloods, over de vijf meidagen waarin de strijd om Rotterdam woedde (nog tot 25 oktober te zien), tot het veelomvattende programma worden gerekend, maar ook het verschijnen van het boek Jazz in Rotterdam van Hans Zirkzee.

Jazz speelde voor de oorlog al een belangrijke rol in het uitgaansleven, in de jaren vijftig was deze muziekscene een van de bloeiende bijverschijnselen van de wederopbouw.

75 jaar wederopbouw is de belangrijkste aanleiding voor de manifestaties in 2015 en 2016. De Dag van de Geschiedenis, komende zondag, is het startsein voor de viering van de levenskracht van Rotterdam die in de wederopbouw tot uitdrukking kwam. Nog voordat het puin van het bombardement was geruimd, lagen er plannen op tafel waarin het naoorlogse Rotterdam vorm kreeg.

Tijdens Rotterdam Bouwt maken 75 kinderen van nu samen met 75 kinderen van toen hun gedroomde stad op een plattegrond van zes bij zeven meter in de hal van de Centrale Bibliotheek. Met lego creëren zij bestaande en zelfbedachte gebouwen. Architect Winy Maas, wereldberoemd van de Markthal, componeert daar met de legobouwers een nieuwe stad van.

Het resultaat verhuist na zondag naar Miniworld aan het Weena om voor langere tijd tentoongesteld te worden.

„De stad is 75 jaar geleden opnieuw begonnen”, zegt Anouk Estourgie, directeur van de Dag van de Geschiedenis. „De babyboomers groeiden op in een zich steeds vernieuwende stad en dat proces is nog steeds gaande. Met hen en met de jongste generatie vertellen we het verhaal van de wederopbouw. Niet alle Rotterdammers hebben een gedeeld verleden, maar ze hebben wel een gedeelde toekomst.”

Grafisch vormgever en illustrator Ferry van Steijn (41) maakte de gebouwen van lego die de poster van Rotterdam Bouwt sieren. Hij doet dat al jaren, zegt hij. Is hij Rotterdamliefhebber of een legofan? „Beide. Ik heb een fascinatie voor architectuur en hoogbouw. Ik maak al een paar jaar gebouwen in het klein, lego leent zich daar heel goed voor.”

Van Steijn is nu onder andere bezig om het Weena af te bouwen, waar begin jaren negentig flink wat torens oprezen, waardoor de wederopbouw ineens het smoel van een wereldstad kreeg.

Voor zijn creaties gebruikt hij Google Maps, Streetview en foto’s die hij fietsend door de stad maakt. „Zo’n gebouwtje kost zeker een dag werk”, zegt Van Steijn, „aan de kubuswoningen was ik een paar dagen kwijt. Het moet wel kloppen, alles op schaal.”

    • Frank van Dijl