De harde statistieken over vuurwapengeweld in de VS

Een Glock-S pistool. Foto ANP XTRA / Lex van Lieshout

In de hele wereld zijn mensen met zieke geesten, maar alleen in de VS openen ze vaak het vuur. Dat zei Barack Obama gisteren in een vurig pleidooi voor strengere wapenwetten naar aanleiding van de schietpartij in een school in Oregon. Vox.com zette op een rij wat Amerika onderscheidt van de rest van de wereld op het gebied van wapens.

Vox verzamelde feiten en cijfers over vuurwapengeweld in de Verenigde Staten in zeventien infographics. Duidelijk wordt dat er in Amerika meer wapens zijn (zowel relatief als absoluut), en dat er een verband is tussen het aantal vuurwapens en het aantal vuurwapendoden. Sinds het begin van dit jaar is er iedere dag gemiddeld ruim één schietpartij met meerdere slachtoffers.

Overigens bestaat meer dan de helft van de vuurwapendoden in de VS uit mensen die zelfmoord hebben gepleegd, vertelt Vox in deze video:

Bekijk hier het volledige overzicht van Vox.

    • Bastiaan Nagtegaal