Crowdfundingactie voor online doorstart Man Bijt Hond

Een groep fans van Man Bijt Hond is een actie begonnen om het programma online voort te zetten. Red Man Bijt Hond heeft al een optie op de licentie, maar is nog op zoek naar 99 duizend euro.

De hond van Man Bijt Hond op de televisietoren bij het Mediapark.
De hond van Man Bijt Hond op de televisietoren bij het Mediapark. Foto ANP / Kippa / Sander Koning

Een groep fans en voormalige makers van Man Bijt Hond is een actie begonnen om het programma online voort te zetten. Red Man Bijt Hond probeert via crowdfunding 99.000 euro op te halen. Op de rechten van het programma hebben de initiatiefnemers al een optie.

Vanavond wordt de laatste aflevering van Man Bijt Hond uitgezonden op Nederland 2. Het programma, tegenwoordig in handen van KRO-NCRV, is zestien jaar in Nederland op televisie geweest.

Oud programma, nieuw jasje

De initiatiefnemers hebben voor de rechten contact gehad met Woestijnvis, bevestigt financieel directeur Wim Tack. Die betwijfelt of het geld dat de redders proberen op te halen voldoende is: “Ik denk niet dat het voor dat bedrag op dezelfde manier voortgezet kan worden. Misschien bestaan er andere mogelijkheden, wij staan daar niet afkerig tegenover.” In de nieuwe opzet willen de makers ook geld ophalen bij bedrijven, bijvoorbeeld door tegen betaling de Babbelbox neer te zetten op evenementen.

Man Bijt Hond nieuwe stijl zou vanaf 2016 verder kunnen als online televisieprogramma, tot die tijd ligt de licentie bij KRO-NCRV. Naast zo’n tien oud-medewerkers willen ook de drie acteurs uit Ons Kent Ons meedoen. De kenmerkende stem van Man Bijt Hond gaat niet mee, Michael Abspoel gaat voor de omroep aan andere producties werken.

Een paar uur nadat de crowdfundingactie werd opgezet stond de teller op 5%. Voor de overige 95% heeft Red Man Bijt Hond nog veertig dagen. KRO-NCRV zegt blij te zijn met het initiatief en te hopen dat het slaagt. Aan Woestijnvis zal het niet liggen: “Als ze kunnen waarmaken wat ze willen waarmaken zal ik niet op het einde zeggen: het mag niet”, aldus Tack.