Britse 15-jarige veroordeeld tot celstraf wegens plan terreuraanslag

Een 15-jarige jongen die van plan was een terreuraanslag te plegen tijdens Anzac Day, Australië’s de jaarlijkse veteranendag, is veroordeeld tot minstens vijf jaar gevangenisstraf. Hij is daarmee vermoedelijk de jongste Brit ooit die veroordeeld is voor terreur.

Anzac Day is Australië’s herdenking van de Eerste Wereldoorlog. EPA / Nikki SHort

Een 15-jarige jongen die van plan was een terreuraanslag te plegen tijdens Anzac Day, de jaarlijkse veteranendag in Australië, is veroordeeld tot minstens vijf jaar gevangenisstraf. Hij is daarmee vermoedelijk de jongste Brit ooit die veroordeeld is voor terreur.

De jongen is tot levenslang veroordeeld, maar omdat hij minderjarig is, zal over vijf jaar opnieuw worden gekeken naar zijn situatie. Toen hij de plannen voor de aanslag maakte was hij veertien. Vanwege zijn jonge leeftijd is niet bekendgemaakt wie de jongen is.

BBC-journalist Dominic Casciani was bij de rechtszaak aanwezig:http://www.nrc.nl/wp-admin/post.php?post=1082714&action=edit#

Twitter avatar BBCDomC Dominic Casciani Boy must serve five years before he can be assessed for possible release on licence. The boy hugs relatives, who are crying, and he leaves.

Agenten onthoofden

De jongen wilde agenten onthoofden tijdens de parade in Melbourne eerder dit jaar. Volgens het hof zouden zijn plannen “naar alle waarschijnlijkheid” zijn uitgevoerd, met veel doden tot gevolg, als de Britse politie zijn telefoon niet had gehackt en de Australische politie niet was gewaarschuwd.

Het idee voor de aanslag kwam van een bekende aanhanger van terreurgroep Islamitische Staat (IS), die de jongen “kleine broer” noemde. Samen bespraken ze routes naar Syrië en ze hadden het over aanslagen in Lancashire, waar de jongen vandaan komt. De jongen nam voor de aanslag in Australië contact op met een 18-jarige Australische jihadist.

Twitter avatar BBCDomC Dominic Casciani Judge: Adult extremists groomed the boy and then started to using him to carry out their wishes. #anzacplot

De plannen voor de aanslag bespraken ze in meer dan drieduizend internetberichten. Zo schreef de Australische jihadist naar de jongen:

“Ik voel me als een jong kind met een kaartje voor Disney World: ik kan niet wachten, hahaha.”

De jongen werd in maart gearresteerd, de Australische jihadist een maand later. Hij had een mes in zijn bezit waarvan hij een foto had gemaakt, die hij vervolgens naar de jongen had gestuurd, met de tekst: “Het handvat is perfect voor het doorsnijden van een keel.”

‘Jongen komt uit normaal gezin’

Volgens de BBC komt de jongen uit een “normale familie” en had hij een “typische relatie” met zijn moeder, die hem met de auto overal naartoe bracht. Maar toen de politie zijn kamer doorzocht, vonden ze een houten doos waarin ‘Islamitische Staat’ gekerfd was, en een mobiele telefoon onder zijn matras waarin “duidelijk extremistisch materiaal” was opgeslagen.

    • Mirjam Remie