Braziliaanse president vervangt ministers in hoop op meer steun

Dilma Rousseff voor haar toespraak bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, eerder deze week. Foto Andrew Kelly

In een poging voldoende politieke steun te behouden gaat de Braziliaanse president Dilma Rousseff flinke veranderingen doorvoeren in haar regering. Zo schrapt ze acht ministeries en krijgt de democratische partij PMDB een belangrijke plaats in het kabinet. Rousseff staat al een tijd onder druk vanwege haar regeringsbeleid.

Met de veranderingen in het kabinet hoopt Rousseff meer steun te krijgen voor haar bezuinigingsplannen, zo meldt de BBC. Daarover is veel onenigheid binnen het parlement en de senaat, ook bij leden van haar eigen Arbeiderspartij. Door de Democraten meer macht te geven hoopt Rousseff goedkeuring te krijgen voor haar plannen.

Democraten krijgen leiding over gezondheidszorg

Tot vandaag had Brazilië 39 verschillende ministeries, maar dat aantal wordt nu teruggebracht naar 31. Hoewel het aantal ministersplekken wordt teruggebracht, krijgt de PMDB van Rousseff nu een extra plek. De partij krijgt onder meer de leiding over de gezondheidszorg, volgens persbureau AFP het ministerie met het grootste budget.

Het opschudden van het kabinet komt op een moment dat de steun voor Rousseff een dieptepunt heeft bereikt. Volgens peilingen zou nog slechts 8 procent van het volk achter haar staan, zo meldt de BBC. Belangrijke oorzaken daarvoor zijn de inzakkende economie, maar ook het corruptieschandaal in de Braziliaanse regering.

Grote demonstraties in het hele land

Tussen 2003 en 2010 zouden verschillende politici, vooral van de partij van Rousseff, smeergeld hebben aangenomen van staatsenergiebedrijf Petrobras. In die jaren zat de huidige president in de raad van bestuur van het concern. Een jaar later werd 67-jarige Rousseff verkozen tot president van Brazilië.

De zorgen over corruptie, inflatie en de dalende waarde van de real leidde meermaals tot grote demonstraties. Halverwege augustus trokken door het hele land honderdduizenden Brazilianen de straat op om hun zorgen te uiten. In maart van dit jaar kwamen er zelfs 2,4 miljoen mensen opdagen tijdens demonstraties.

    • Joost Pijpker