Amsterdammer opgepakt voor betrokkenheid bij twee liquidaties

Archiefbeeld van politieonderzoek bij een andere liquidatie. Foto ANP / Olaf Kraak

De Rotterdamse politie heeft een 30-jarige Amsterdammer opgepakt die verdacht wordt van betrokkenheid bij twee liquidaties en nog eens twee pogingen tot moord. Hij wordt er volgens het Openbaar Ministerie niet van verdacht de daadwerkelijke schutter te zijn geweest, maar hij is mogelijk medeplichtig.

De Amsterdamse verdachte werd al op 21 september gearresteerd. Het nieuws kon volgens het OM niet eerder bekendgemaakt worden in het belang van het onderzoek. De verdachte zou betrokken geweest zijn bij de dood van een 34-jarige man die in juni 2013 werd doodgeschoten in Nieuwegein. Bij die liquidatie viel ook een gewonde. Een klein jaar later, in april 2014, werd de 68-jarige Rinus Moerer geliquideerd in Steenbergen nadat een eerdere poging daartoe was mislukt. Bij zowel de liquidatie als de eerdere poging zou de Amsterdammer betrokken zijn, net als bij een poging tot moord op een 49-jarige man uit Den Haag.

De dood van Rinus Moerer lijkt te maken te hebben gehad met een 300 kilo cocaïne die in 2013 werd onderschept in een lading ananassen. Moerer importeerde fruit en was al meerdere keren gepakt voor drugshandel.

Op nieuwjaarsdag 2014 werd in Berkel en Rodenrijs GGZ-directeur Rob Zweekhorst doodgeschoten. Waarschijnlijk ging het om een persoonsverwisseling en was het eigenlijke doelwit een man die op het slachtoffer leek en ook betrokken was bij de onderschepte cocaïne. Het OM zegt dat er geen aanwijzingen zijn dat de Amsterdammer betrokken was bij de dood van Zweekhorst.

    • Bastiaan Nagtegaal