Amazon snijdt in eigen vingers in de strijd met Google en Apple

Foto iStock

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Worden Amazon, Google en Apple ooit nog vriendjes? Het platform van CEO Jeff Bezos zorgde gisteren voor de nieuwste escalatie van spanningen tussen de techgiganten. Amazon kondigde in een email aan dat het na oktober stopt met de verkoop van streamingapparaten Chromecast en Apple TV, schrijft Bloomberg.

Volgens Amazon zijn de apparaten ‘verwarrend’ voor Prime-gebruikers die ook televisieseries en films op het platform kunnen kijken. Dit abonnement kan momenteel niet ondersteund worden op Chromecast en AppleTV, al zou dat technisch gezien wel opgelost kunnen worden met een makkelijk te maken app. Gek genoeg zal Amazon de verkoop van streamingapparaten als de Roku wel blijven toestaan. Wired noemt de beslissing van Amazon ‘gemeen’.

De slag die Amazon zijn concurrenten wil toebrengen, is volgens The Wall Street Journal een hele harde in de strijd om de kijker. Ook omdat het retailplatform zelf ook inlevert op inkomsten. Sinds de lancering van de Chromecast twee jaar geleden werden er zeker 20 miljoen van verkocht via Amazon. Of consumenten door deze zet over zullen stappen naar diens streamingdienst Fire TV is onduidelijk. Amazon lijkt in ieder geval geen punten voor sympathie te scoren.

Gemiddelde koophuis in New York kost een miljoen

New Yorkers klagen graag over hun huur. Zij klagen eigenlijk graag over alles wat de miljoenenstad zo fantastisch maakt - dat maakt ze echte New Yorkers - maar over de huur hebben ze wel gelijk. Een gemiddeld appartement kost zo’n 4000 dollar per maand.

Koophuizen zijn zelfs nog prijziger, schrijft Quartz. Die kosten gemiddeld 1 miljoen dollar. Denk dan echt niet aan gigantische lofts in de West Village, benadrukken makelaars tegenover The New York Times.

De absurde prijzen voor koophuizen zijn deels te danken aan de beperkte hoeveelheid ervan. De markt op Manhattan wordt gedomineerd door huurhuizen. Maar veel huiseigenaren houden ook juist krampachtig vast aan hun woningen uit angst voor de hoge prijzen, daardoor heeft het bijbouwen van nieuwe appartementen weinig opgeleverd.

Nooit meer gratis spullen van Klout

Klout Perks houdt op met bestaan, meldt Techcrunch. Het is verdrietig nieuws voor ‘digitale narcisten‘ die van gratis spullen houden.

Klout is een platform dat de invloed van social media gebruikers meet. Zij die hoog scoorden kwamen in aanmerking voor allerhande aanbiedingen en extraatjes. Bedrijven geven namelijk maar al te graag producten weg als ze daarmee ook bijna gratis publiciteit krijgen.

Maar de eigenaar van Klout, Lithium Technologies, zag bij nader inzien toch geen toekomst in het weggeven van spullen. Dat was namelijk niet de reden waarom het bedrijf het platform kocht, zegt een woordvoerder:

“Klout’s real strengths lie in its algorithm and wealth of social data. Perks is not core to this, and so we have decided to invest more in other areas of Klout’s data assets and on further integrating Klout into the Lithium product portfolio. Personalized experiences will continue to be a focus area, as will maintaining and refining the Klout score, adding support for additional social networks (we just added YouTube), and building new capabilities into Klout. Also, Klout will continue to offer its wealth of data – we have over 700 million social profiles analyzed – to third parties via partnerships.”

    • Hans Klis