Ajacied El Ghazi voor het eerst in selectie Oranje, Robben ontbreekt

Bondscoach Danny Blind heeft zojuist de selectie van het Nederlands Elftal bekend gemaakt. Ajax-speler Anwar El Ghazi is voor het eerst opgeroepen, hij vervangt Arjen Robben. Oranje bereidt zich vanaf maandag voor op de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Kazachstan en Tsjechië.

Anwar El Ghazi van Ajax, hier in duel met Lorenzo Burnet van FC Groningen, is de opvallende debutant in de 23-koppige Oranjeselectie Foto Olaf Kraak/ ANP

Bondscoach Danny Blind heeft zojuist de selectie van het Nederlands Elftal bekend gemaakt. Ajax-speler Anwar El Ghazi, topscorer in de Eredivisie, is voor het eerst opgeroepen. Hij vervangt Arjen Robben. Oranje bereidt zich vanaf maandag voor op de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Kazachstan en Tsjechië.

El Ghazi is de vervanger van sterspeler en aanvoerder Arjen Robben. Hij herstelt nog van een liesblessure. De PSV’ers Luuk de Jong, Luciano Narsingh, de Feyenoorders Rick Karsdorp, Kenneth Vermeer en Ajacied Joël Veltman die deel uitmaakten van de voorlopige selectie ontvingen geen uitnodiging van Blind.

Tegenvaller voor Narsingh

Het is opvallend dat Blind heeft gekozen voor buitenspeler El Ghazi; in de voorgaande wedstrijden van het Nederlands Elftal was PSV-aanvaller Narsingh de tweede keuze achter Robben. Aan de NOS laat Narsingh weten dat hij wel weet waarom de bondscoach niet voor hem heeft gekozen.

“Ik begrijp de keuze van de bondscoach. Ik heb de laatste twee interlands erg slecht gespeeld. Het is logisch dat de bondscoach nu voor El Ghazi kiest. Hij doet het goed. Het is nu aan mij om mezelf weer terug te knokken.”

Naast Robben heeft het Nederlands Elftal nog meer geblesseerde basisspelers, dat zijn de verdedigers Stefan de Vrij en Jetro Willems en aanvaller De Jong. Daarnaast maakt ook Bruno Martins Indi geen deel uit van de selectie. Hij kreeg in de wedstrijd tegen IJsland een rode kaart en was al geschorst voor de wedstrijd tegen Kazachstan.

Kwalificatie EK is helse klus

Het wordt nog een helse klus voor Oranje om zich te kwalificeren voor het EK van 2016 in Frankrijk. Door de nederlagen tegen IJsland en Turkije staat het Nederlands Elftal momenteel vierde in groep A. Alleen wanneer Turkije minimaal drie punten verliest in de resterende wedstrijden tegen Tsjechië en IJsland kan Oranje zich plaatsen.

Dan moet het wel de uitwedstrijd tegen Kazachstan (zaterdag 10 oktober om 18.00 uur) en de thuiswedstrijd tegen Tsjechië (dinsdag 13 oktober 20.45) winnen.

De volledige selectie
Keepers: Jasper Cillessen (Ajax), Jeroen Zoet (PSV), Tim Krul (Newcastle United)

Verdedigers: Daley Blind (Manchester United), Jeffrey Bruma (PSV), Terence Kongolo (Feyenoord), Kenny Tete (Ajax), Virgil van Dijk (Southampton), Karim Rekik (Olympique de Marseille), Jairo Riedewald (Ajax), Daryl Janmaat (Newcastle United)

Middenvelders: Wesley Sneijder (Galatasaray), Georginio Wijnaldum (Newcastle United), Davy Klaassen (Ajax), Ibrahim Afellay (Stoke City), Vurnon Anita (Newcastle United)

Aanvallers: Memphis Depay (Manchester United), Bas Dost (VfL Wolfsburg), Anwar El-Ghazi (Ajax), Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04), Jeremain Lens (Sunderland), Robin van Persie (Fenerbahce), Quincy Promes (FC Spartak Moskou),

    • Huib de Zeeuw