Advocaat Van der G. doet aangifte tegen reclassering wegens smaad

Journalisten posten bij de gevangenis in Zwolle vorig jaar om te wachten tot Van der G., de gevangenis verlaat.
Journalisten posten bij de gevangenis in Zwolle vorig jaar om te wachten tot Van der G., de gevangenis verlaat. Foto Bas Czerwinski/ ANP

Willem Jebbink, de advocaat van Volkert van der G., heeft aangifte gedaan tegen de reclassering. Volgens hem heeft de organisatie zich vorige week zondag schuldig gemaakt aan smaad, laster en schending van de geheimhoudingsplicht in het tv-programma Brandpunt Reporter.

In de uitzending zei een woordvoerder van de reclassering dat Van der G. zijn mediaverbod had overtreden door foto’s in scene te zetten. Later bleek dat de foto’s waren gemaakt op aandringen van de overheid om zijn beveiliging te vergemakkelijken. In een interview met de Volkskrant zegt de advocaat dat de reclassering wist dat de vork ook anders in de steel zat. Volgens Jebbink had de woordvoerder ook niet mogen praten over een lopende zaak.

“De reclassering heeft, terwijl ze wisten dat het anders zat, een verkeerde voorstelling van zaken gegeven. Op schending van de geheimhoudingsplicht staat een jaar gevangenisstraf. De reclassering was medeaanstichter van alle ophef. Ze hebben de reïntegratie van Volkert niet bevorderd maar juist tegengewerkt. Hij is gebaat bij rust.”

Minister Van der Steur van Justitie kwam deze week door de uitzending in de problemen. Van der Steur bleek de Kamer onjuist ingelicht te hebben over de totstandkoming van de foto. Hij zei ten onrechte in het Vragenuur dat Justitie pas een dag voor publicatie van de foto op de hoogte werd gesteld. De minister moest zich hierover eergisteren verantwoorden in de Kamer tijdens een debat waar hij uiteindelijk het voordeel van de twijfel kreeg.