Actievoerende pakketbezorgers van PostNL verliezen hun baan

PostNL heeft de contracten van een groep actievoerende postbezorgers niet verlengd. Welke rechten hebben zij?

De discussie over de status van postbezorgers van PostNL gaat een nieuwe fase in nu een groep ‘ontslagen’ medewerkers naar de rechter stapt.

PostNL blijkt onlangs de relatie met 19 postbezorgers te hebben verbroken. De bezorgers protesteerden deze zomer allen tegen een akkoord dat PostNL en de FNV hadden gesloten. Daarin werd de zelfstandigen zonder personeel een vaste baan aangeboden. De protesterende postbezorgers vonden het aanbod niet aantrekkelijk. In totaal deden ongeveer 350 bezorgers aan de acties mee.

De meeste pakketbezorgers van PostNL, circa 80 procent, werken via zzp-constructies. Ze lopen wel in PostNL-jasjes, rijden in PostNL-busjes maar zijn niet in dienst. Ze zijn op die manier goedkoper voor de werkgever en zo worden minder sociale lasten en belastingen afgedragen. PostNL is hun enige opdrachtgever.

Deze zomer erkende het bedrijf dat het niet blind is voor de maatschappelijke discussie over schijnconstructies met zzp’ers. Maar het bedrijf worstelt ermee dat een eventuele erkenning van schijnconstructies tot naheffingen van de Belastingdienst kan leiden.

Volgens advocaat Diederik van Tellingen, die verschillende ‘ontslagen’ postbezorgers vertegenwoordigt, zijn de contracten van de medewerkers niet verlengd vanwege misdragingen. Daarbij zou PostNL doelen op bijvoorbeeld het blokkeren van distributiecentra deze zomer.

Volgens de advocaat is dat helemaal niet aangetoond. Hij gaat met een aantal principiële vragen naar de rechter. „Er bestaat een zodanige gezagsverhouding tussen de bezorgers en PostNL dat wij het beschouwen als een arbeidsovereenkomst. Dus komt dit neer op ontslag op staande voet. Wij vragen ons ook af in hoeverre het stakingsrecht op deze bezorgers van toepassing is.” Bij PostNL was vanochtend niemand bereikbaar voor commentaar.