Over de haag

Bombarderen of niet

Terwijl Poetin al bommen gooit op Syrië, is de coalitie het over zo’n Nederlands bombardement nog niet eens. De missie tegen Islamitische Staat beperkt zich voorlopig tot Irak, tegen de uitdrukkelijke wens van de VVD. Maar is Syrië bombarderen wel mogelijk? Deze week werd bekend dat de munitieproblemen van Defensie zich niet beperken tot ‘pang pang’ roepen op oefening. Ook de ‘slimme’ lasergeleide bommen raken op. Dat komt niet door bezuinigingen, zei minister Hennis-Plasschaert (Defensie, VVD). „Het probleem zijn de absurd lange levertijden van deze wapens”, zei ze tegen Elsevier.

Don’t mention de bom

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) wil niet bombarderen boven Syrië. Sterker nog, hij wil niet eens práten over bombarderen. Toen hem er gisteren in een radio-uitzending van BNR naar werd gevraagd, zei Koenders: „Bombarderen? Ik houd niet zo van dat woord bombarderen.” Liever sprak hij van „het luchtwapen” als „element van een militaire strategie om een bevolking te beschermen”.

Exit Nieuwspoortbode

Een tragisch bericht van sociëteit Nieuwspoort, de borrelclub van politici, journalisten en lobbyisten. Het clubblad houdt op te bestaan, want „de redactie van Nieuwspoort Nieuws [is] uiteengevallen”. Niet dat het blaadje aan het Binnenhof gespeld werd, maar het had één belangrijke rubriek: Nieuwe Poorters – een pagina vol onflatteuze pasfoto’s van nieuwe leden. Maar niet getreurd, de tronies worden op de site nog steeds getoond.

Exit Mr. Agema

Een opvallende PVV-transfer. Léon de Jong vertrekt als fractievoorzitter in de Haagse gemeenteraad en als medewerker van PVV-senatoren. Hij gaat werken voor de fractie in het Europees Parlement. De Jong is buiten Den Haag alleen bekend als ‘de man van’ Kamerlid Fleur Agema, met wie hij een dochter kreeg. Zij moeten nu pendelen tussen Den Haag en Brussel. Groter probleem voor de PVV is de zetel in de Haagse raad. Eerste gegadigde daarvoor is Bart Brands. Die brak met Wilders om diens ‘minder Marokkanen’-uitspraak.

    • Emilie van Outeren