Slöetjes, de sensatie van het EK

De Nederlandse volleybalvrouwen zijn ijzersterk op het EK. Gisteravond werd Polen aan de kant gezet (3-1), zaterdag is de halve finale in Ahoy tegen Turkije. Waarom zijn ze zo sterk? Ze hebben Lonneke Slöetjes (24).

Lonneke Sloëtjes serveert in de wedstrijd tegen Polen, die Nederland gisteren won met 3-1 Foto Emmanuel Dunand/AFP

Ze meet 1,92 meter; lang voor een vrouw, maar een zegen als volleybalster. Ze weegt 75 kilo; relatief licht. Ze heeft geen opgepompte spierbundels. Integendeel, maar ze is wel dé hamer van het Nederlands vrouwenvolleybalteam. Lonneke Slöetjes is de naam, met een trema op de o.

Slöetjes is de sensatie van het nationale team op het EK in eigen land, waar Nederland gisteren ten koste van Polen (3-1) de halve finale bereikte. Opnieuw speelde Slöetjes een sleutelrol, al was de de diagonaalspeelter in het Rotterdamse Ahoy minder dominant aanwezig dan in de drie groepswedstrijden. Maar zelfs in een lagere versnelling is Slöetjes de motor van het Nederlands team.

Ze hamert de ballen zo snoeihard over het net

Met 170 interlands is Slöetjes allerminst een rookie. Ze behoort sinds 2008 tot de nationale selectie, maar had tijd nodig om te groeien, van een heel vervelende schouderblessure te genezen en om Manon Flier, een decenniumlang de sterspeelster, uit de basisopstelling te spelen. Nu ze fit is en in de vorm van haar leven verkeert, is er geen houden meer aan. Slöetjes hamert de ballen zo hard tegen de grond dat zelfs de grand old lady zich schikt in haar reserverol.

Als genieten een gezicht heeft gekregen, kijk dan tijdens het EK naar Slöetjes, die eindelijk haar grote doorbraak beleeft, zegt ze ook zelf. „Het werd ook tijd om te laten zien wat ik kan”, maakt de speelster geen geheim van haar gevoelens. „Het was zwaar om er twee jaar uit te zijn. Er waren periodes dat ik twijfelde of het ooit goed zou komen. Maar dan sprak de behandelende fysiotherapeut me moed in of zei de arts dat ik geduld moest hebben, en dan ging het wel weer. Nu ik fit ben kan ik eindelijk een hoog niveau langdurig vasthouden. En dat is een heerlijk gevoel.”

Het krediet van haar opbloei schuift Slöetjes deels door naar bondscoach Giovanni Guidetti, de Italiaan die komend seizoen bij Vakifbank Istanbul ook haar clubcoach wordt. Ze kijkt uit naar verlenging van hun samenwerking. Oprecht: „Want Giovanni kan als geen andere coach speelster in vorm krijgen. Hij zet je eerst onder druk, zo diep dat je aan jezelf gaan twijfelen, maar geeft je vervolgens zoveel vertrouwen en zoveel energie, dat je het allerbeste uit jezelf haalt. Hij kan als geen ander speelsters laten pieken.”

Nu is het een kwestie van afmaken

De bij vlagen harde aanpak van Guidetti brengt Slöetjes niet aan het wankelen. Ze noemt zichzelf een nuchtere Achterhoeker die wel tegen een stootjes kan. Wat niet wegneemt dat zich soms op de bank in haar woonplaats Doetinchem afvraagt waarvoor al haar opofferingen dienen. Nu, tijdens het EK in eigen land, weet Slöetjes het antwoord. Ze voelt zich bevrijd. Ze is de volleybalster die eindelijk laat zien dat beloftevol in haar geval geen loze kwalificatie is geweest.

Het goede gevoel wordt versterkt door de aanwezigheid van haar moeder, die vanwege multiple sclerose aan de rolstoel is gekluisterd. Ma Slöetjes woonde op het EK alle wedstrijden van Nederland bij en dat doet de speelster ontzettend goed. Want zij is mijn voorbeeld, zegt Slöetjes. „Zij heeft me geleerd wat doorzettingsvermogen betekent en hoe je altijd positief in het leven kunt blijven staan. Soms voel ik me bezwaard dat ik zo weinig bij haar kan zijn, maar zij is zo onbaatzuchtig dat ze mijn geluk belangrijker vindt dan het hare.”

De euforie rond het Nederlands team op het EK heeft ook Slöetjes te pakken. Nu Nederland de halve finale – zaterdagmiddag tegen Turkije – heeft bereikt, wil de speelsters meer. Die Europese titel mag Nederland deze keer niet ontglippen, meent de speelster, die niet belast is met het wankelmoedige verleden van het Nederlands team. Er is geen ruimte voor concessies, vindt Slöetjes. „Nu we zover zijn gekomen, moeten we het ook afmaken. Ik wil Europees kampioen worden.”

Is getekend, Slöetjes, met een umlaut op de o. Waarom eigenlijk? De speelster heeft geen idee. Ze wist jarenlang niet beter of ze heette Sloetjes, zonde trema op de o. Tot ze een paspoort kreeg en moest vaststellen dat haar officiële achternaam Slöetjes is. Nuchter: „Ik kom uit Varsseveld, vlakbij de grens, dus zal het wel uit Duitsland zijn overgewaaid.

    • Henk Stouwdam