Als elf toeristen, zo speelde PSV in de eerste helft

PSV verloor gisteren met 3-2 van CSKA Moskou na een dramatische eerste helft. En op papier was dit nog wel de makkelijkste tegenstander.

Jeffrey Bruma van PSV na het laatste fluitsignaal. PSV verloor van CSKA Moskou door een dramatische eerste helft. Foto Ivan Sekretarev/AP

Concentratie? Geen. Doordrongen van de ernst? Waarschijnlijk niet. Sterker nog: wie gisteravond de eerste helft van PSV tegen CSKA Moskou zag, zou kunnen vermoeden dat trainer Phillip Cocu een elftal had afgevaardigd dat bestond uit elf toeristen die overdag willekeurig waren geselecteerd op het Rode Plein. In de eerste helft ontbrak het aan alles wat de landskampioen zou moeten onderscheiden van een doorsnee eredivisieteam, waardoor de Russen daarin precies voldoende afstand konden nemen voor de uiteindelijke 3-2 overwinning.

PSV, zonder Luuk de Jong en Andrés Guardado, verloor zo van een ploeg waartegen het op voorhand de meeste kans leek te hebben. De andere clubs in de poule, Manchester United en VfL Wolfsburg, behoren tot de onbereikbare top van Europa, maar CSKA zit in het segment daaronder; oerdegelijk, maar zelden actief in de knock-outfases. Des te belangrijker zouden daarom de onderlinge confrontaties tussen PSV en CSKA zijn, in de wetenschap dat beide clubs het zwaar zouden krijgen tegen Wolfsburg en United. Wilde PSV minimaal derde worden in de poule – de nummers drie stromen door naar de Europa League – dan was een gelijkspel in Moskou misschien wel een pre. En dan hopen op een overwinning in eigen stadion.

Dat is de rationele benadering van voetbal. Scenario’s uitdenken op basis van prestige, ervan uitgaande dat een reus altijd met een dwerg werpt en nooit andersom. Maar in dat opzicht blijkt juist PSV een ploeg die tegen de verwachtingen in kan presteren. PSV won twee weken geleden verrassend van Manchester United (2-1) en was gisteravond dicht bij de ultieme wederopstanding door er nog bijna een 3-3 gelijkspel uit te slepen.

Wat stonden die verdedigers te doen?

Terug naar die eerste helft. Naar die fatale 45 minuten die trainer Phillip Cocu later als PSV onwaardig zou omschrijven. Was dit het PSV waar CSKA misschien wel van onder de indruk was, zoals doelman Jeroen Zoet vooraf stelde? De keeper verwees naar de overwinning op Manchester United, waarin PSV uitblonk als taaie eenheid. In die wedstrijd zat alles. Inspiratie, werklust, moed en het lef om het grote United te kleineren.

Achteraf was die uitspraak een beetje ongelukkig. Want ontzag hadden de Russen niet. Mededogen evenmin, toen ze binnen 40 minuten met 3-0 voor stonden. Er ging op dat moment zoveel mis bij PSV dat niet kon worden uitgesloten dat CSKA nog drie keer zou scoren. Bij rust had het zelfs 4-0 moeten staan, maar PSV had geluk dat spits Seydou Doumbia zijn tweede strafschop van de avond zou missen.

Vooral bij het dekken ging het mis. Bij de 1-0 binnen acht minuten verroerde verdediger Joshua Brenet opmerkelijk genoeg geen vin toen voormalig VVV-speler Ahmed Musa de bal binnenprikte uit een hoekschop. Wat deed Héctor Moreno bij de 2-0? Twee weken geleden was hij nog zo scherp als een scheermes toen hij het been van United-speler Luke Shaw brak, nu bewaakte hij de lucht toen Seydou Doumbia de 2-0 binnenkopte.

Drie dramatische eerste helft kregen ze niet meer goed

Ellende hing in de lucht boven de Khimki Arena. Het wekte dan ook geen verbazing dat doelman Jeroen Zoet even later nog een strafschop veroorzaakte, gevolgd door de 3-0 vanaf de stip. Dat Santiago Arias een minuut voor rust hetzelfde deed, kon er ook nog wel bij. Hij pleitte zo vergeefs voor zijn onschuld als een kind dat het suiker nog op de mond had staan na een greep in de snoeppot. Geen twijfel mogelijk: schuldig. In de tweede helft kreeg Arias ook nog zijn tweede gele kaart nadat hij een Russische aanval in de kiem had willen smoren.

Toch waren het niet alleen de onbenulligheden van PSV die CSKA op weg hielpen. De Russische ploeg heeft de kwaliteiten om genadeloos toe te slaan, met spelers die individueel meer ervaring in de Champions League hebben dan die van PSV samen.

De ploeg speelt ook al vier jaar in nagenoeg dezelfde formatie, wat de verdienste is van trainer Leonid Sloetski, die de Russische Mourinho wordt genoemd omdat hij net als de Portugese trainer nooit profvoetballer is geweest. Sloetski werd daarin belet door ernstig knieletsel dat hij opliep bij een val uit een boom. Hij had de kat van zijn buurvrouw willen redden.

Gisteren moest zijn ploeg „nog vechten voor de 3-2”, zoals hij na afloop zei. PSV kwam terug tot 3-2 via Maxime Lestienne, die ervoor zorgde dat degenen die na één helft naar een andere zender waren gevlucht, daar spijt van zouden krijgen. Maar het was niet genoeg om die dramatische eerste helft goed te maken.

    • Fabian van der Poll