In beeld

Zo zien klaslokalen er wereldwijd uit

In het ene lokaal zijn de etuitjes uitgestald, de boeken over de tafel verspreid. In het andere overheerst de orde met brandschone tafels en strakke uniforms. Hoewel de basis steeds gelijk is, is geen enkel klaslokaal hetzelfde. Leraren over de hele wereld proberen daar elke dag weer hun leerlingen iets bij te brengen. In vijftien jaar tijd is het aantal kinderen dat niet naar een basisschool ging, gehalveerd van 100 naar 57 miljoen, blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties. Ter ere van de internationale Dag van de Leerkracht aanstaande maandag: klaslokalen van over de hele wereld.
Het nieuwe schooljaar is nog maar net begonnen voor leraar Moulay Ismael Lamrani en zijn klas op Oudaya, een basisschool in Rabat, Marokko.
Youssef Boudlal/Reuters
Het is geen grote klas, die van leraar en schooldirecteur Close. Zijn school, Glenaan Primary School, is gelegen in de Glens of Antrim, een gebied in Noord-Ierland.
Cathal McNaughton/Reuters
Op Madrasah Nurul Iman, een kostschool vlak buiten de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur, zitten jongens van elf tot achttien jaar oud.
Olivia Harris /Reuters
Het zijn de knappe koppen, deze leerlingen van het Gymnasium 1567 in Moskou, Rusland. Vastgelegd tijdens een les Geschiedenis met hun docent Tamara Eidelman.
Maxim Shemetov/Reuters
Nee, de leerlingen van Mahajera Armani zijn niet op excursie. De grond waarop zij zitten, is hun studieruimte vlak buiten Jalalabad in Afghanistan.
Parwiz/Reuters
Het is een kleine school, Agustin Ferreira, gelegen in de buitenwijken van Minas in Urugay. Slechts twaalf leerlingen heeft Ana Dorrego, tussen de vier en elf jaar oud. Een ‘gewone’ basisschool is Agustin Ferreira sowieso niet. Naast lezen en schrijven leren de kinderen hier ook koeien melken, groenten verbouwen en koken.
Andres Stapff/Reuters
Zo gewoon is het niet voor meisjes uit Afghanistan om onderwijs te krijgen. Onder het bewind van de Taliban was het zo goed als verboden en hoewel sinds hun val het aantal meisjes dat naar school gaat flink is toegenomen, is het nog altijd niet vanzelfsprekend. Door traditionele opvattingen, maar ook de onveiligheid in het land. Deze leerlingen van Zarghona, een middelbare school in Kabul, laten zich daar niet door afschrikken.
Omar Sobhani /Reuters
Ze noemen het ook wel een stad, Al Zaatari. Niet zo gek, gezien de ruim honderdduizend Syrische vluchtelingen die in dit kamp in Jordanië wonen. Hanan Anzi geeft les aan hun kinderen op een van de UNICEF-scholen in het kamp.
Muhammad Hamed/Reuters
Schone bureaus, netjes de handen over elkaar. In groep vijf van Ekaterine Tsipuria, op een openbare school in Tbilisi, Georgië, heerst de orde.
David Mdzinarishvili/Reuters
Ze lijken het maar wat leuk te vinden, daar aan het bureau van hun leraar op basisschool Tyburn in Chatsworth, Durban.
Rogan Ward/Reuters
Zo op het eerste gezicht is er weinig dat verraadt dat het hier gaat om een les kunst. Ja, hier en daar een schilderij. Wellicht heeft kunstdocent Hanna Snitko de werken van deze eindexamenleerlingen van het Oekraïense Humanistisch Lyceum in Kiev achterin de kast weggeborgen.
Gleb Garanich/Reuters
Ze hebben de basisschool nooit afgemaakt en hopen dat nu toch te doen, deze leerlingen van de Laura Vicuna school in Santiago, Chili. In de avonduren, dat wel.
Ivan Alvarado/Reuters
Artes y Oficios Melchor Lasso de la Vega in Panama City is geen gewone middelbare school zoals de naam en de uniformen van de leerlingen al doen vermoeden. Deze jonge mannen volgen een beroepsopleiding in de hoop ooit marinier te worden.
Carlos Jasso/Reuters
Een volle klas voor Archana Shori, lerares op Rukmini Devi, een openbare school in New Delhi, India.
Adnan Abidi/Reuters
Op basisschool Semillas de Esperanza (Zaden van Hoop) in een stadje nabij Bogota, Colombia, krijgen deze kinderen uit groep vier les van geestelijke Juan Humberto Cruz.
John Vizcaino /Reuters
Geen losse tafeltjes of twee-aan-twee in de biologieles van Suzanne Veitch op de Forest School in Londen.
Russell Boyce /Reuters