Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Dertien doden en twintig gewonden bij schietpartij school Oregon - dader gedood’

Politie doorzoekt de tassen van studenten nadat er een schietpartij heeft plaatsgevonden.
Politie doorzoekt de tassen van studenten nadat er een schietpartij heeft plaatsgevonden. Foto Mike Sullivan / AP

Bij een schietpartij op een school in de Amerikaanse staat Oregon zijn volgens Amerikaanse media dertien doden en twintig gewonden gevallen. Over het precieze aantal slachtoffers heerst nog veel onduidelijkheid.

Een woordvoerder van de politie meldt aan de lokale nieuwszender Katu dat de schutter is opgepakt en door de politie is gedood. Bij de actie zijn geen agenten gewond geraakt, zei de sheriff van het departement Douglas County, waar Roseburg onder valt tijdens een persconferentie. De schutter zou een man zijn van twintig. Over het motief achter zijn daad is nog niets bekend. De politie onderzoekt al zijn uitingen op sociale media, om te zien of hij de schietpartij heeft aangekondigd.

Het terrein rondom de school is afgezet en agenten met honden zijn de schoolgebouwen aan het doorzoeken naar onder andere explosieven. Volgens de laatste berichten van Katu, zijn er negen mensen opgenomen en zijn er nog drie ambulances onderweg naar het ziekenhuis.

Vuur geopend in klaslokalen

De schietpartij vond waarschijnlijk plaats in verschillende klaslokalen van het Umpqua Community College, een school voor hoger beroepsonderwijs en volwassenenonderwijs. Op de school staan 740 voltijdstudenten ingeschreven en 2.437 deeltijdstudenten, zo meldt CNN. Een deel van hen woont op de campus. De politie roept mensen op weg te blijven bij het schoolterrein, dat in een ruime straal is afgezet.

Umpqua Community College: