UNHCR verhoogt prognose aantal vluchtelingen met ruim half miljoen

Een migrant in Griekenland. AFP / Louisa Gouliamaki

De vluchtelingenorganisatie van de VN, UNHCR, denkt dat er tot en met volgend jaar 1,4 miljoen vluchtelingen naar Europa komen. Dat is ruim een half miljoen meer dan de vorige voorspelling.

Dat staat in een vandaag gepubliceerd rapport waarin de UNHCR om meer geld vraagt. Er is 128 miljoen dollar nodig, in plaats van het eerdere bedrag van 30,5 miljoen. Het geld is niet alleen nodig voor hulp in Europa: de UNHCR wil vluchtelingen ook hulp bieden in een eerder stadium van hun reis, in landen in het Midden-Oosten. De VN vragen geldschieters flexibel te zijn over waar hun geld naartoe gaat, vanwege de snel veranderende omstandigheden.

Dit jaar zoeken er naar verwachting nog 700.000 mensen veiligheid en bescherming in Europa. Voor volgend jaar worden dezelfde getallen aangehouden, al is het volgens de UNHCR goed mogelijk dat er dan nog meer vluchtelingen zijn. De vluchtelingenorganisatie hield het eerder nog op 850.000 vluchtelingen die tot en met 2016 naar Europa zouden komen.

Ruim een half miljoen vluchtelingen

Sinds eind september zijn bijna 521.000 vluchtelingen over de Middellandse Zee naar Europa gekomen. Ruim de helft (54 procent) daarvan komt uit Syrië; 13 procent uit Afghanistan en 7 procent uit Eritrea.

De meerderheid reist via Turkije, Griekenland, Macedonië en Servië. Alternatieve routes zijn volgens de UNHCR de zeeroute van Turkije naar Italië, van Griekenland door Albanië naar Montenegro of Italië en van Montenegro per boot naar Griekenland.

    • Mirjam Remie