Russische bommen op Syrië, willen niet deelnemen aan anti-IS coalitie

Een still uit een video van het Russische ministerie van Defensie waarin de aanval te zien is.
Een still uit een video van het Russische ministerie van Defensie waarin de aanval te zien is. Foto REUTERS / Ministerie van Defensie van Rusland

Rusland heeft in Syrië een trainingskamp gebombardeerd van rebellen die gesteund werden door de CIA. zo meldt een commandant aan Reuters. De Russen beweren dat er wel IS-doelen zijn geraakt.

Rusland zou het kamp van de rebellengroep Liwa Suqour al-Jabal in de provincie Idlib hebben aangevallen met twintig raketten in twee sorties, zegt de commandant tegen Reuters. De groepering beschouwt zichzelf als onderdeel van het Vrije Syrische Leger. Dat werd opgezet door overlopers uit de Syrische krijgsmacht en heeft geen centrale leiding.

IS niet enige doel van Rusland

Rusland beweert dat de luchtaanvallen wel zijn uitgevoerd op stellingen van IS. Volgens de Russische majoor-generaal Igor Konashenkov tevens woordvoerder van het ministerie van Defensie heeft de Russische luchtmacht twaalf doelen aangevallen die behoren tot IS. Het gaat om een commandocentrum en een twee wapendepots. Ook het Russische staatsbureau TASS meldt dat IS-doelwitten zijn uitgeschakeld. Daarbij zijn vijftig vliegtuigen en helikopters ingezet.

In een tv-toespraak gaf de Russische president Vladimir Poetin een toelichting over de Russische luchtaanvallen. De Russen zijn “klaar voor de informatieaanval” zo liet Poetin weten in reactie op kritiek van het westen.

“De eerste berichten over burgerdoden kwamen al naar buiten voordat onze straaljagers de lucht ingingen”

Rusland wil geen onderdeel worden van anti-IS coalitie

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken liet ook weten dat het geen plannen heeft om samen te werken met anti-IS coalitie die is opgezet door de Verenigde Staten. Dat meldt Reuters. De Russen willen op militair gebied wel “op zeer korte termijn” samenwerken met de VS, zo liet de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov weten tijdens een persconferentie bij de Verenigde Naties in New York.

Vanochtend sprak Lavrov nog met zijn Amerikaanse collega John Kerry over de luchtaanvallen in Syrië. Lavrov stelde dat de communicatielijnen met de VS verbeterd moeten worden om “zo effectief mogelijk de strijd aan te gaan”. Het Kremlin doelt daarbij niet alleen op de strijd tegen IS maar alle “terroristische organisaties” die strijden tegen de Syrische president Bashar al-Assad.

De VS is erg bezorgd over de Russische luchtaanvallen. Volgens de Amerikaanse senator John McCain zijn gisteren tijden de Russische aanval ook doelen van het Vrije Syrische leger beschoten. De VS werden toen op het laatste moment aangeraden weg te blijven, maar legde die waarschuwing naast zich neer.

‘Vrije Syrische Leger onderdeel oplossing Syrië’

De Russen beschouwen het Vrije Syrische Leger niet als terroristische groep, maar als onderdeel van de politieke oplossing in Syrië. Dat liet Lavrov vanmiddag in New York weten. De Russische minister van Buitenlandse Zaken voegde daar aan toe dat het Kremlin in samenwerking met het Syrische leger doelen van IS bombardeert.

Een woordvoerder van president Poetin maakte vandaag duidelijk dat Rusland zowel doelen van IS als een ‘lijst’ van andere groepen beschouwd als doelwit.

“Deze organisaties zijn zeer goed bekend en doelen zijn gekozen in coördinatie met het Syrische leger”.

‘Aanvallen gericht op Tsjetsjeense moslims’

Persbureau AP suggereert dat Rusland het vooral heeft gemunt op de honderden Tsjetsjeense moslims die actief zijn in verschillende jihadistische groeperingen die strijden tegen de Syrische president Assad. Een aantal van hen zijn actief in het zogenoemde ‘Leger der Verovering’ (Jaish al-Fatah) die de Noord-Syrische provincie Idlib in handen hebben.

Binnen deze rebellengroeperingen is ook Al-Nusra actief die gelieerd is aan Al-Qaida. Ook de Libanese tv-zender Al Mayadeen meldt dat Rusland doelen van Jaish al-Fatah heeft gebombardeerd. Deze jihadisten worden naar verluidt gesteund door Turkije, Qatar en Saoedi-Arabië.