Kans op particulier geld voor Rembrandts lijkt verkeken

De huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit, geschilderd door Rembrandt.
De huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit, geschilderd door Rembrandt. Foto Art Market Monitor

De kans dat particulieren nog willen meebetalen aan de twee Rembrandts lijkt verkeken, nu Nederland ze aankoopt samen met Frankrijk. De Vereniging Rembrandt heeft haar aanbod om 5 miljoen euro bij te dragen gisteren teruggetrokken.

Hierdoor dreigt voor het Nederlandse kabinet een situatie te ontstaan waarbij het twee halve schilderijen krijgt voor de prijs van één. Want het is de vraag of andere particuliere partijen, die in plan A (beide Rembrandts verwerven) de helft van de 160 miljoen zouden inleggen, nog meebetalen.

Boer met kiespijn

Voorzitter Martijn Sanders van de Vereniging Rembrandt zegt:

“Als een boer met kiespijn zeggen we: die vijf miljoen euro kunnen we in onze zak houden. De staat heeft 80 miljoen euro gegarandeerd om de schilderijen aan te kopen. Wij zijn er als particuliere vereniging niet om de staat te ontlasten, maar om de musea te helpen.”

‘Ingehaald door politieke realiteit’

Ook museumdirecteur Wim Pijbes verwacht niet dat er nog geld valt op te halen bij particulieren. In een interview met nrc.next zegt hij vandaag:

“Dat geld was beschikbaar voor de verwerving van beide schilderijen. Nu de deal rond is, is dat niet meer nodig. We zijn door de politieke realiteit ingehaald.”

Museumdirecteur Dijsselbloem

Minister Dijsselbloem (PvdA, Financiën), zei dinsdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over de Rembrandts nog dat hij wil proberen het bedrag dat de Nederlandse staat betaalt te beperken: “Waarom zou het helemaal van de staat moeten komen als ook andere erkende Rembrandt-liefhebbers kunnen bijdragen.” Pijbes reageert laconiek: “Ministers van Financiën zijn altijd op zoek naar geld. Wat dat betreft zijn het net museumdirecteuren.”

Lees vandaag in nrc.next: het volledige interview met Wim Pijbes.