Schippers haalt penicilline tegen longontsteking uit buitenland

Een apothekersassistente zoekt medicijnen bij elkaar. Foto Lex van Lieshout / ANP

De problemen als gevolg van het tekort aan Penidural, een penicilline voor de behandeling van onder andere longontsteking en syfilis, zijn tijdelijk opgelost. Dat schrijft minister Schippers vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Er wordt een vergelijkbaar middel uit Duitsland en het Verenigd Koninkrijk gehaald.

Er zijn volgens Schippers diverse redenen dat het Nederlandse middel Penidural de komende jaren niet meer beschikbaar is:

“productieproblemen, de beschikbaarheid van grondstoffen maar ook economische motieven spelen hierin dikwijls een belangrijke rol. Tijdelijke geneesmiddelentekorten zijn vaak het gevolg van productieproblemen of een toegenomen vraag. Bij definitieve tekorten spelen vaak economische motieven een rol.”

Het ministerie heeft overleg gevoerd met zorgverzekeraars. Het geneesmiddel wordt in Nederland namelijk niet vergoed omdat het hier niet geregistreerd is. Verzekeraars hebben aangegeven dit product uit coulance nu voorlopig toch te gaan vergoeden.

Definitief geregistreerd

Voor een structurele oplossing voert het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) op dit moment overleg met de fabrikant van dit vergelijkbare middel. Het is de bedoeling dat het middel zo snel mogelijk definitief in Nederland wordt geregistreerd.

    • Maarten Back