Schademeldingen in Noorden na zware beving

Het was de krachtigste gasbeving sinds februari 2014.

Ook schok in Emmen

Opnieuw beefde gisteravond de bodem in Groningen door gaswinning. Woensdagavond even na acht uur trof een aardbeving met een kracht van 3,1 op de schaal van Richter het noordoosten van de provincie. Het was de zwaarste gasbeving van dit jaar en de krachtigste sinds februari 2014.

Het epicentrum van de beving was bij Hellum, vlakbij Slochteren. De beving kwam van 3 kilometer diepte en werd gevoeld tot aan Siddeburen, Schildwolde, Zuidbroek, Noorbroek, Scheemda, Winschoten en Veendam Rond tien uur vanmorgen had het Centrum Veilig Wonen 98 schademeldingen ontvangen.

Tweeënhalf uur na de klap bij Hellum, om 23.34 uur, werd vijftig kilometer verderop Emmen voor de tweede keer dit jaar opgeschrikt door een aardschok. Volgens het KNMI had die beving een kracht van 2,3 op de schaal van Richter. Wat hier de oorzaak was, zal nog worden uitgezocht. Tegenover RTV Drenthe zei Läslo Evers van het KNMI dat de bevingen in Groningen en Drenthe waarschijnlijk niets met elkaar te maken hebben. „Het is toeval.” Maar critici sluiten niet uit dat er wel degelijk een verband is omdat de ondergrond in het noorden tot aan Coevorden één systeem vormt.

De Groningse bestuurders reageerden vanochtend geschrokken. Ze grepen de klap aan om aan te dringen op opnieuw minder gaswinning. „Ik kan u één ding vertellen”, zei burgemeester Geert-Jan Ten Brink van Slochteren: „Die gaskraan moet verder dicht.” De burgemeester werd bijgevallen door de Groningse gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP). Hij ziet de zwaardere aardbeving van 3,1 bij Hellum als een ‘wake-upcall’ voor de politiek in Den Haag. „Dit soort zwaardere bevingen zijn voor ons onacceptabel. De inwoners van Groningen willen rustig en veilig wonen. We moeten natuurlijk snel huizen verstevigen. Maar als we de veiligheid echt voorop stellen, dan is er maar één oplossing: de gaskraan moet verder dicht.” In totaal troffen 11 schokken van een kracht van 3 of hoger het gasveld in Groningen, de zwaarste was in augustus 2012 bij Huizinge.

Minister Kamp (Economische Zaken, VVD) besloot dit jaar in Groningen aanzienlijk minder gas te winnen omwille van de veiligheid van de Groningers. Jan Vos, PvdA-woordvoerder in de Tweede Kamer, reageerde gisteravond geschrokken op de klap: „Het aardbevingsgebied is weer groter geworden”, zei hij. „De zwaarte van de aardbeving is ook een tegenvaller gezien alle maatregelen die al genomen zijn. We hebben daarom een debat aangevraagd met minister Kamp in de Tweede Kamer.”