Politiebaas Bouman weg om worstelingen met reorganisatie

Korpschef Gerard Bouman van de nationale politie stapt op. Reden is dat hij de omvangrijke reorganisatie van de politie niet rond krijgt.

Gerard Bouman tijdens een debat in de Tweede Kamer.
Gerard Bouman tijdens een debat in de Tweede Kamer. Foto ANP / Bart Maat

De korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman maakt vandaag bekend dat hij zijn functie neerlegt. Hij acht zichzelf niet meer in staat de vastgelopen reorganisatie van de politie vlot te trekken. Hij wil nog tot 1 februari aanblijven.

Bouman heeft voor vanmiddag 12 uur de volledige politietop bijeengeroepen in Den Haag om ze persoonlijk te informeren over zijn vertrek, zo is in kringen van de politie vernomen. Bouman (63 jaar) stapte in 2011 als hoofd van de inlichtingendienst AIVD op verzoek van toenmalig minister van veiligheid en justitie Ivo Opstelten over naar de politie. Hij moest als eerste korpschef 26 politieregio’s samenvoegen tot één korps.

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Meest genoemde opvolgers van politiebaas Bouman: secretaris-generaal Akerboom en politiebazen Paauw en Aalbersberg. http://t.co/c35VKfl6Rt

Drie jaar vertraging

Het opstappen van de baas van de politie werd onvermijdelijk door de aanhoudende problemen die de reorganisatie veroorzaakten. Vorige maand werd bekend dat de vorming van één nationale politie drie jaar langer gaat duren dan gepland. De reorganisatie pakt ook dubbel zo duur uit, de geraamde kosten zijn nu 460 miljoen euro in plaats van 230 miljoen. In de recent vastgestelde ‘herijking’ van het reorganisatieproces werd geconcludeerd dat een “fundamentele herbezinning op de oorspronkelijke plannen” nodig is. “Medewerkers ondervinden in toenemende mate hinder van de realisatie van het korps.”

Bouman: bezinnen op mijn toekomst

Bouman heeft vanochtend een blogpost gepubliceerd waarin hij zijn vertrek toelicht:

Om mij heen heb ik gezien hoeveel roofbouw de vorming van één korps op collega’s heeft gepleegd. Mij gaat het ook niet in de kouwe kleren zitten. Het zijn de zwaarste vijf jaar uit mijn hele loopbaan. (…) De tijd is gekomen om mij te bezinnen op mijn toekomst. Het is goed voor de politie en voor mij dat iemand anders deze immense klus afmaakt.

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) noemt het opstappen van Bouman “een moedig en wijs besluit”.

In een interview met NRC zei Bouman in augustus nog te zullen blijven.

“Ik ben benoemd tot 1 januari 2019 en ik ben vast van plan die termijn vol te maken. Ik zie als korpschef hoe godsgruwelijk hard er wordt gewerkt bij de politie. Ik ken zoveel begeesterde collega’s die met hart en ziel bij de politie zitten. Ik zie niet hoe we de organisatie sneller kunnen veranderen dan we nu doen. Het belangrijkste is dat de politieprestaties nog nooit zo goed zijn geweest als nu. Door de aandacht voor alleen maar incidenten wordt ons ontzettend veel onrecht aangedaan.”

Meest genoemde kandidaten voor de opvolging van Bouman zijn Erik Akerboom, secretaris-generaal van het ministerie van defensie, Frank Paauw, chef van de politie in Rotterdam en Pieter-Jaap Aalbersberg, baas van de politie in Amsterdam.