Chef de mission heeft ter voorbereiding op ‘Rio’ bijna vier miljoen minder te besteden – hoop gevestigd op steun minister Schippers

Chef de mission Maurits Hendriks heeft in 2016, het jaar van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, 3,8 miljoen euro minder te besteden dan in 2015.

De technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF ondervindt de gevolgen van sterk teruglopende Lotto-inkomsten. Hij moet het doen met een budget van 33,6 miljoen euro, tegenover 39,7 miljoen in aanloop naar de Spelen in Londen, vier jaar geleden.

Als er geen extra geld vrijkomt, moeten er ter voorbereiding op ‘Rio’ volgens Hendriks pijnlijke keuzes worden gemaakt. Dan raken slecht presterende sporter hun ondersteuning kwijt en zullen olympische trainingskampen geschrapt moeten worden. Bij ongewijzigde omstandigheden nemen de medaillekansen af, waarschuwt de chef de mission.

Hendriks’ hoop op reparatie is gevestigd op sportminister Edith Schippers, die dit jaar al bijsprong met extraatje van 1,2 miljoen euro om het bezuinigingsgat voor 2015 te dichten. Samen met een bijdrage van één miljoen uit de reserves van NOC*NSF heeft Hendriks de schade dit jaar beperkt kunnen houden. Gesprekken over hulp vanuit Schippers’ ministerie (VWS) zijn gaande. Hendriks zegt „goede verwachtingen te hebben.”