Nóg drie vrouwen zeggen seksueel te zijn misbruikt door Bill Cosby

Bill Cosby in Detroit. File EPA / Jeff Kowalsky

Nog eens drie Amerikaanse vrouwen beschuldigen acteur en komiek Bill Cosby van seksueel misbruik. Dat maakte advocaat Gloria Allred gisteren (lokale tijd) bekend op een persconferentie in Los Angeles.

Allred vertegenwoordigt meer dan twintig vrouwen die de 78-jarige acteur beschuldigen van misbruik. Gisteren zei Allred dat deze drie vrouwen geen aanklacht meer kunnen indienen omdat hun zaken zijn verjaard, maar dat de “dappere vrouwen” hun verhaal toch bekendmaken omdat ze niet willen dat Cosby vrijuit gaat.

Cosby moet deze maand voorkomen

Op 9 oktober moet Cosby voorkomen in een zaak van een nu 50-jarige vrouw die hem heeft aangeklaagd voor seksueel misbruik in de Playboy Mansion toen zij 15 jaar was.

Tien jaar geleden was Andrea Constand de eerste die met een aanklacht kwam. Zij werd naar eigen zeggen begin 2004 door Cosby gedrogeerd en aangerand. Maar het kwam niet tot een rechtszaak: er werd geschikt, voor een onbekend bedrag. Daarna waren er sporadisch nog wat aanklachten, maar overtuigend bewijs ontbrak en Cosby ontkende alles. De zaken kregen amper aandacht.

Door Amerikaanse komiek gaat het balletje rollen

Sinds oktober 2014 neemt het aantal aanklachten toe. De Amerikaanse komiek Hannibal Buress zorgde ervoor dat de verdenkingen rondom Cosby aandacht kregen in de media. Tijdens een stand-up comedyshow noemde hij Cosby “een serieverkrachter”. Het filmpje ging viral en vanaf dat moment zochten verschillende vrouwen contact met de pers. Met deze drie aantijgingen erbij staat de teller nu op 38 vrouwen die hebben aangegeven dat Cosby hen drogeerde en seksueel misbruikte.

In 2005 heeft Cosby onder ede verklaard dat hij in ten minste één geval een slaapmiddel (quaaludes, inmiddels verboden) had gebruikt om een vrouw het bed in te krijgen. Destijds werd overeengekomen dat de rechtbankstukken niet openbaar zouden worden gemaakt.

Begin juli 2015 zei de advocaat van Cosby dat het genant zou zijn als die documenten na tien jaar gepubliceerd zouden worden. Naar aanleiding van die ietwat onhandige uitspraak vroeg persbureau AP om openbaarheid en kreeg het de stukken.

Advocaat Gloria Allred (l), actrice Lili Bernard (m) en schrijfster Sammie Mays (r) tijdens een persconferentie in New York op 1 mei 2015.

Advocaat Gloria Allred (l), actrice Lili Bernard (m) en schrijfster Sammie Mays (r) tijdens een persconferentie in New York op 1 mei 2015. Foto EPA / Andrew Gombert

Alle vrouwen op de cover van New York Magazine

New York Magazine zette in juli 35 vrouwen op de cover die claimen dat ze in de afgelopen decennia slachtoffer zijn geworden van de komiek. Het magazine tekende ook hun getuigenissen op. De fotoserie was indrukwekkend en spraakmakend: alle 35 vrouwen waren in het zwart gekleed, zaten op een krukje, met de handen op de knieën en een ijzige blik in de lens.

Een van die vrouwen is Victoria Valentino. Ze was 27 jaar toen ze eind 1969 Bill Cosby ontmoette. De zangeres en voormalige Playmate was in die periode diep ongelukkig; haar zoontje was een paar maanden eerder verdronken. Cosby wist daar wel wat op: hij nam haar en een vriendin mee uit eten en bood haar een pilletje aan. Hij zei:

“Daar ga je je beter van voelen. Hier gaan we ons allemaal beter van voelen.”

Later, in zijn appartement, moest ze misselijk en machteloos ondergaan hoe Cosby eerst haar bewusteloze vriendin aanrandde en vervolgens haar verkrachtte. Ook deze aantijgingen worden door Cosby ontkend.

‘De ideale huisvader’

Cosby stond door zijn rol in de succesvolle tv-serie The Cosby Show juist jarenlang bekend als “de ideale huisvader”. Als de goedmoedige Cliff Huxtable was hij een icoon: in de jaren 80 hét voorbeeld van een nette succesvolle (zwarte) Amerikaan. Dat beeld is nu aan diggelen.

Lees ook de reconstructie van mediaredacteur Peter Zantingh: 35 vrouwen kijken Cosby aan
    • Carlijn Vis