Netanyahu haalt hard uit naar Iran bij VN en is 45 seconden stil

Netanyahu bij de VN in New York.
Netanyahu bij de VN in New York. Reuters / Carlo Allegri

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft in een aanvallende toespraak bij de Verenigde Naties (VN) in New York hard uitgehaald naar Iran en de VN, vanwege het akkoord met Iran en de zes wereldmachten over het nucleaire programma van het land.

Na deze woorden lastte hij 45 seconden stilte in:

“Zeventig jaar na de moord op zes miljoen Joden zegt Iran mijn land te vernietigen, en mijn mensen te vermoorden. En het antwoord van dit orgaan, van bijna elke regering die hier is vertegenwoordigd, is he-le-maal niets. Stilte. Dodelijke stilte.”

Onze correspondent Guus Valk:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Ik heb heel wat boze-Netanyahu-speeches gezien. Maar de speech die hij nu voor de VN houdt, overtreft ze allemaal. http://t.co/FzNRGnU3km

‘Iran zal op jacht gaan’

Netanyahu had opnieuw geen goed woord over voor de overeenkomst tussen Iran en de wereldmachten die het nucleaire programma van het land moet beteugelen. Zodra de sancties tegen het land zijn opgeheven, zal Iran “op jacht gaan”, zei hij.

“Mijn boodschap aan de leiders van Iran: jullie plan om Israël te vernietigen, zal mislukken. En dit is mijn boodschap aan de landen van de VN. Welke resolutie jullie ook aannemen, Israël zal doen wat nodig is om de staat en haar mensen te verdedigen.”

De 45 seconden stilte van Netanyahu:

Maar na de harde woorden benadrukte Netanyahu de warme banden met de Verenigde Staten. “We zijn het niet oneens over dat we samen moeten werken om onze gezamenlijke toekomst zeker te stellen.”

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Kleine U-turn van Bibi:pleit voor streng toezicht op de Iran-deal (accepteert de deal de facto), en zegt lieve dingen over de VS.

Netanyahu klaar voor onderhandelingen met Palestijnen

Ook zei Netanyahu dat Israël klaar is onderhandelingen met de Palestijnen te hervatten, “zonder voorwaarden”. De Palestijnse president Abbas zei gisteren bij de VN dat hij zich niet langer gebonden acht aan de Oslo-akkoorden van 1993. Die uitspraak is potentieel verstrekkend: zo is in Oslo afgesproken dat het bestuur en de veiligheid op de Westelijke Jordaanoever de gezamenlijke verantwoordelijkheid zijn van Israël en Palestina.