‘Kunduz weer in handen van Afghaanse leger’

Het is nog onduidelijk of alle strijders uit de strategische stad zijn verdreven, maar volgens een regeringswoordvoerder hebben speciale eenheden Kunduz weer in handen.

Een Afghaanse politieagent Reuters

Afghaanse troepen hebben na drie dagen belangrijke delen van Kunduz heroverd op de Talibaan. Het is nog onduidelijk of alle strijders uit de strategische stad zijn verdreven, maar volgens een regeringswoordvoerder hebben speciale eenheden heel de stad in handen.

Sediq Sediqqi, een zegsman van het ministerie van Binnenlandse Zaken, liet op Twitter weten dat er tijdens het legeroffensief veel Talibaan zijn gedood. Het dodental onder burgers en strijdende partijen is onbekend, maar volgens Sediqqi zijn er tweehonderd strijders gedood.

Twitter avatar moispokesman Sediq Sediqqi AFG Special Security Forces now controls Kunduz City, it is retaken and being cleared from terrorists, heavy causality to the enemy

Maandagavond leek het erop dat de hoofdstad van de gelijknamige provincie in handen was gevallen van de Talibaan, na een offensief dat in de nacht van zondag op maandag was begonnen. De Talibaan vielen vanuit verschillende richtingen aan. Overheidsgebouwen werden ingenomen en op het centrale plein werd de Talibaanvlag gehesen. Het leger begon een tegenaanval en werd daarbij vanuit de lucht geholpen door de Amerikanen.

kaartkunduz
Het was voor het eerst dat de groepering een provinciehoofdstad veroverde sinds de Amerikaanse invasie in 2001. Het was wel de tweede aanval sinds het vertrek van de meeste NAVO-troepen uit Afghanistan negen maanden geleden. Het was ook een tegenslag voor de vorig jaar aangestelde regering van president Ashraf Ghani.

Kunduz, waar Nederland tot 2013 hielp bij het trainen van politiemensen, is een strategisch gelegen stad, met doorgangswegen naar Tadzjikistan en Oezbekistan schreef correspondent Joeri Boom dinsdag in nrc.next. Eind juli concludeerde The New York Times na onderzoek dat de veiligheidseenheden er slecht voorstonden, schreef Boom gisteren in NRC. Het ontbreken van een effectieve luchtmacht zou de strijdmacht opbreken.

“We zijn te passief”, oordeelde een Afghaanse generaal. “We jagen niet op de vijand. Als onze eenheden ingesloten raken, sturen we ze geen versterkingen en worden ze gedood.”

    • Laura Klompenhouwer