Kijken: van koffie tot heroïne - 100 jaar Amerikaanse verslavingen op een rij

Van koffie tot heroïne
Van koffie tot heroïne Screenshot '100 Years Of Drugs In America: From Coffee To Heroin'

Van koffie tot heroïne: in drie minuten zet dit filmpje de verslavingen van Amerikanen in de afgelopen 100 jaar op een rij. Het begint braaf in de Verenigde Staten: in 1912 klaagt de Amerikaanse overheid Coca Cola aan voor het toevoegen van cafeïne aan hun dranken. In 1920 wordt de productie en verkoop van alcohol verboden; een feest voor slimme importeurs, ondergrondse bars en criminelen.

Vanaf de dertiger jaren zijn er drugs in het spel

In de jaren dertig wordt het pittiger: wiet en heroïne zijn populair onder bohemiens en in de jazz-scene. De overheid richt de Federal Bureau of Narcotics op. Na de Tweede Wereldoorlog zijn amfetamines populair: artsen schrijven ze voor aan soldaten die terugkomen van het front en het moeilijk hebben. Studenten en atleten gebruiken de “uppers” om prestaties te verhogen.

En zo komen alle drugs, slaappillen, drank en andere verdovende middelen van de afgelopen decennia in het filmpje 100 Years Of Drugs In America: From Coffee To Heroin aan bod. Je leert dat 15 procent van de soldaten in de Vietnamoorlog heroïne gebruikte, dat president Reagan een campagne begon met de leus: “Say no to drugs. And yes to life” en dat zijn vrouw het gezicht was van die campagne in de jaren tachtig.