Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Kamervragen over mishandeling in Friese zorginstelling

De PvdA heeft staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) en minister Ard van der Steur (Justitie) om opheldering gevraagd over mishandeling in een Friese zorginstelling. Drie voormalig medewerkers meldden de misstanden in het Prader-Willi Huis (Molenend) aan Omroep Friesland.

Het Prader-Willi Huis in het Friese Molenend.
Het Prader-Willi Huis in het Friese Molenend. Foto Google Maps

De PvdA heeft staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) en minister Ard van der Steur (Justitie) om opheldering gevraagd over mishandeling in een Friese zorginstelling. Drie voormalig medewerkers meldden de misstanden in het Prader-Willi Huis (Molenend) aan Omroep Friesland. In het huis, dat in 2003 werd opgericht door een stel, wonen mensen met het Prader-Willi syndroom, dat zich vooral kenmerkt door de onbedwingbare drang om te eten.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg bracht afgelopen november al een onverwacht bezoek aan de instelling, naar aanleiding van meldingen van misstanden, en stelde het in juli onder toezicht, dat onderzoek loopt nog steeds. In het rapport uit mei staat dat het huis niet voldoet aan de normen. Bewoners waren onder andere niet bekend met een meldcode omtrent huiselijk geweld. De Inspectie zegt de politie in te schakelen bij kennis van strafbare feiten, maar kan tegenover NRC niet bevestigen of die melding is gedaan.

Geslagen

Volgens de oud-medewerkers worden bewoners door vooral de man van het stel geslagen, aan hun haren getrokken, de trap op- en afgesleept, op hun kamer opgesloten en gestraft door hen te weinig of geen eten te geven, zo meldt Omroep Friesland. Een van de mensen zou in 1,80 meter diep zwembad gegooid zijn, terwijl ze zelf ongeveer 1,55 meter is en niet kan zwemmen.

“Dus hing ze aan de rand en moest in dat zwembad blijven hangen. Hij gooide andere mensen met kleren en al in het zwembad, zette ze buiten neer tot ze blauw aanliepen.”

Reactie

Bewoners laten zich niet uit over wat is gebeurd in het huis. Volgens de klokkenluiders voelen zij zich geïntimideerd door de man die het huis heeft opgezet met zijn vrouw. Michiel Vermaak, arts voor verstandelijk gehandicapten, is sinds vier maanden betrokken bij het Prader Willi Huis en spreekt namens het stel. Hij herkent zich “totaal niet” in het beeld dat nu naar buiten komt, zegt hij tegen NRC.

“Ik heb geen enkele aanwijzing dat cliënten bang zijn. Alle ouders en bewoners zijn juist heel tevreden en schrikken van deze aantijgingen. Die beschadigen de instelling en de bewoners.”

Toch wil hij niks bagatelliseren. “Dit moet tot op de bodem uitgezocht worden.” Er is aangifte gedaan tegen de beschuldigde man door twee oud-medewerkers. De politie zou hem niet gehoord hebben. “Die zei dat er geen reden is om nader onderzoek te doen,” aldus Vermaak. Hij hoopt dat dit wel gebeurt nu er Kamervragen zijn gesteld. De beschuldigde man is volgens Vermaak professioneel niet betrokken bij de opvang. “Alleen bij het ontbijt en het avondeten is hij er, maar hij heeft geen officiële functie.”