India verandert de definitie van voedsel

REUTERS/Thomas Peter

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Om te voorkomen dat zich nóg eens een voedselschandaal zoals dat met Maggi aandient, verandert India de definitie van voedsel. Dat meldt Economic Times. Voortaan vallen bijvoorbeeld ook voedingssupplementen en dieetsupplementen in die categorie. Dat betekent dat de regels strenger worden, vertelt een ambtenaar van het ministerie van gezondheid.

De vorige definitie van voedsel had bepaalde loopholes waar sommige bedrijven, vooral in de farmaceutische sector, gebruik van maakten. Aangezien regels voor farmaceutische producten strenger waren, presenteerden bedrijven voedingssupplementen als voedsel, waarvoor de regels soepeler waren.

Economic Times schrijft dat deze hervorming een direct gevolg is van het schandaal rondom Maggi. De noodles van dat merk zouden niet voldoen aan de eisen die aan voedsel gesteld werden.

Innovatie in de anti-haai industrie

Het aantal aanvallen door haaien neemt de laatste tijd toe voor de Australische kust. Om het strandtoerisme te redden, onderzoekt Australië hoe het zich kan wapenen tegen haaien. Financial Times schrijft erover.

Het bedrijf Shark Shield, in Perth, heeft alvast een handig apparaat ontwikkeld. Een soort antenne van 1,8 meter lang die een duiker aan zijn enkel bevestigt, creëert een elektrische lading. Een bepaald deel van de snuit van de haai reageert op de elektriciteit en zorgt voor spasmes.

Financial Times geeft een lijstje met mogelijkheden om haaien te weren. Naast slimme boeien en nylon barrières, zijn er bijvoorbeeld ook gecamoufleerde wetsuits en surfboards.

Hyundai roept auto’s terug

Het volgende autoschandaal dient zich aan - zij het op kleinere schaal. Hyundai roept 36.484 sedans terug uit China. Er moet een probleem met het remsysteem worden opgelost, schrijft persbureau Yonhap.

Het gaat om de Mistra sedans die tussen juli 2013 en juli 2014 zijn geproduceerd. Het probleem zit in de remleiding en kan ervoor zorgen dat de remmen blokkeren, zegt de Chinese autoriteit in een verklaring.

De onderdelen worden kosteloos vervangen door Hyundai. In november 2013 begon Hyundai met de verkoop van de Mistra sedan, die speciaal is ontworpen voor de Chinese markt.

    • Eefje Rammeloo