Gebrek aan donaties zorgt voor lange wachtlijst bij de eicelbank

Foto Koen van Weel/ANP

Van de vijfhonderd vrouwen die zich aanmeldden om een eicel te doneren aan een onvruchtbare vrouw, heeft slechts 5 procent (25 vrouwen) dat uiteindelijk gedaan. De vraag naar donoreicellen is onverminderd groot: 350 stellen staan bij de ‘eicelbank’ van het UMC in Utrecht op de wachtlijst. Die is al maanden gesloten omdat de eicelbank geen verkeerde verwachting wil wekken bij wensouders.

De eicelbank bestaat nu drie jaar. De oprichting ging met veel rumoer gepaard, in 2012, onder meer omdat donoren 900 euro onkostenvergoeding krijgen. Doneren tegen betaling mag niet in Nederland, ook klinieken mogen er niet aan verdienen. Tot 2012 mocht eiceldonatie überhaupt niet. Vrouwen weken uit naar bijvoorbeeld Spanje om daar eicellen te kopen en zich te laten bevruchten.

Van de 350 paren die in Utrecht op de wachtlijst staan, hebben uiteindelijk negen vrouwen eicellen ontvangen. Van hen zijn er drie zwanger geworden. Er is nog geen kind geboren.
Veel van de aangemelde donoren vielen tijdens de selectieprocedure af, zegt gynaecoloog Annelies Bos van het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht in een gesprek met deze krant.

Sommige vrouwen waren te oud (de leeftijdsgrens is 35 jaar), anderen te jong (de ondergrens is 25 jaar). Sommige donoren hadden erfelijke ziekten. Anderen kwamen na de eerste bijeenkomst niet meer opdagen. Een eicel doneren kost de donor ongeveer twee weken.

Lees ook: Een eicel krijg je niet zomaar, het hele interview met gynaecoloog Bos van het UMC en Eiceldonoren doen het niet voor het geld.
    • Daan Borrel