56 schademeldingen na aardbeving Hellum door gaswinning

Na de aardbeving in het Groningse Hellum gisteravond heeft het Centrum Veilig Wonen (CVW) 56 schademeldingen ontvangen. Een woordvoerder van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) bevestigt dat gaswinning de oorzaak is van de bevingen in Hellum (Groningen) en Emmen (Drenthe) gisteravond.

Dorpshuis in het dorpje Leermens staat gestut door de aardbevingen als gevolg van de gasboringen in juni.
Dorpshuis in het dorpje Leermens staat gestut door de aardbevingen als gevolg van de gasboringen in juni. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Na de aardbeving in het Groningse Hellum gisteravond heeft het Centrum Veilig Wonen (CVW) 56 schademeldingen ontvangen. Een woordvoerder van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) bevestigt tegenover NRC dat gaswinning in velden van de NAM de oorzaak zijn van de aardbevingen gisteravond in Hellum (Groningen) en Emmen (Drenthe).

Twitter avatar CVW_Groningen Centrum Veilig Wonen Op dit moment heeft CVW 56 meldingen ontvangen n.a.v. beving in Hellum. Rond 15.30 uur volgt een update. Melden kan o.a. via cvw.nl

Zwaarste beving in Groningen dit jaar

Hellum werd gisteravond getroffen door een beving met een kracht van 3,1 op de schaal van Richter. Het was de zwaarste beving in Groningen van dit jaar. Het epicentrum van de beving lag vlak bij het dorp Hellum, niet ver van een NAM-boorlocatie in Slochteren. Bij het Groninger veld zijn tot nu toe elf aardbevingen geweest van 3 op de schaal van Richter of hoger.

De woordvoerder van de NAM zegt:

“Deze beving komt door onze activiteiten, daar is geen twijfel over mogelijk.”

Bewoners met schade maken vooral melding van scheuren in muren en pleisterwerk. De verwachting is dat het aantal meldingen de komende dagen nog oploopt.

Ook beving in Emmen

Ook het Drentse Emmen is gisteravond opgeschrikt door een aardbeving. De beving had een kracht van 2,3 op de schaal van Richter, meldt de seismologische dienst van het KNMI.

De beving in Emmen had niets te maken met de beving in Hellum. De grond trilde om 23.34 uur en de beving deed zich voor op 3 kilometer diepte. Over de schade is nog niets bekend: de NAM heeft nog geen schademeldingen binnengekregen. Gaswinning in het Emmen-gasveld is “hoogstwaarschijnlijk” de oorzaak van de beving. De woordvoerder zegt:

“Het KNMI heeft de beving in kaart gebracht en gemeld dat de beving heeft plaatsgevonden in het Emmen-gasveld. Dit veld produceert gas sinds 1977. In de afgelopen 22 jaar zijn hier twaalf lichte bevingen geregistreerd door het KNMI, maar hier zijn nog nooit schademeldingen uit voortgekomen.”

Grond in Groningen trilt regelmatig

De Groningse bodem beeft de laatste jaren regelmatig door de aardgaswinning. Vorig jaar werden er zo’n 85 bevingen geteld. De zwaarste beving tot dusver vond plaats in de zomer van 2012. Toen werd nabij het dorp Huizinge een schok met een kracht van 3,6 op de schaal van Richter geregistreerd.

‘Beving moet Den Haag wakkerschudden’

De Groningse gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP) ziet de relatief zware aardbeving van 3,1 bij Hellum als een “wake-upcall” voor de politiek in Den Haag. Eikenaar:

“Dit soort zwaardere bevingen zijn voor ons onacceptabel. Het zorgt voor angst onder de mensen hier.”

De provincie Groningen wil dat de gaskraan verder wordt dichtgedraaid dan minister Kamp nu al doet. De provincie gaat de nieuwe beving niet formeel bespreken met de minister. Eikenaar:

“De Raad van State doet binnenkort uitspraak over het gasbesluit van minister Kamp. We wachten dat eerst af en hopen dat die gunstig uitvalt voor de Groningers.”

Lees ook het verhaal van NRC-correspondent Wubby Luyendijk: ‘De NAM betaalt, maar afrekenen duurt nog even