Pvda: ‘De banken hebben ons voorgelogen’

De buffers van banken moeten verder verhoogd worden dan de 4 procent die het kabinet wil. Dat zei PvdA-Kamerlid Henk Nijboer gisteren bij de Algemene Financiële Beschouwingen in de Tweede Kamer. De motivatie voor zijn voorstel is opmerkelijk: niet zozeer uit financiële prudentie maar omdat de grote Nederlandse bankensector „ons heeft voorgelogen”.

Het kabinet gaat met zijn kapitaaleisen al verder dan de internationale normen voor banken. Dat stuit op verzet van het bankwezen. Als banken meer eigen vermogen moeten aanhouden (het kabinet wil 4 procent van het balanstotaal; de banken willen niet verder gaan dan 3 procent) droogt de kredietverlening op, stelt de bankenlobby.

„En wat doet de sector echter het allereerst nu de economie aantrekt?”, zei Nijboer bijna emotioneel in het debat gistermiddag. „Niet kredieten verlenen en de buffers verhogen, maar op grote schaal het dividend verhogen en kijken of er meer mensen kunnen worden aangenomen.” Hij verwijst in een toelichting naar ABN Amro en ING die door aantrekkende resultaten hun dividendbeleid hebben verruimd. „Dat is niet de weg. Zo veranderen cultuur en gedrag nooit. We moeten doorgaan met het verhogen van de buffers.” (NRC)