Duitse justitie: geen formeel onderzoek gaande naar Winterkorn

Het Duitse Openbaar Ministerie heeft geen bewijs dat voormalig Volkswagen-topman Matin Winterkorn de wet heeft overtreden. Er is geen formeel onderzoek naar hem gaande. Dat zegt het OM in een verklaring.

Een foto uit 2009 waarop Martin Winterkorn poseert bij een Volkswagen Brilkever uit 1950. Foto Thomas Kienzle / AP

Het Duitse Openbaar Ministerie heeft geen bewijs dat voormalig Volkswagen-topman Matin Winterkorn de wet heeft overtreden. Er is geen formeel onderzoek naar hem gaande. Dat zegt het OM in een verklaring.

Maandag maakte het OM bekend dat er een onderzoek gaande is naar Winterkorn, maar dat was deel van een “vooronderzoek” naar Volkswagen, zegt het OM nu, gebaseerd op beschuldigingen en niet op redelijke verdenking door justitie, aldus de verklaring. Het OM “betreurt” dat er verwarring is ontstaan.

Winterkorn stapte vorige week op nadat grootschalige fraude aan het licht kwam met de uitstoot van dieselauto’s. Door software te manipuleren leken Volkswagen-auto’s een stuk schoner.

‘Onderzoek duurt maanden’

De Duitse autofabrikant maakte vandaag bekend dat het onderzoek naar de gemanipuleerde software, waarschijnlijk maanden gaat duren. Het concern heeft een
vijfkoppige commissie aangesteld, onder leiding van interim-voorzitter van de raad van commissarissen Berthold Huber. De commissie gaat nauw samenwerken met het Amerikaanse advocatenkantoor Jones Day om het gebruik van sjoemelsoftware in kaart te brengen.

Ondertussen duikt in steeds meer landen de sjoemelsoftware op. Begin deze week werd duidelijk dat de Nederlandse auto-importeur Pon en andere dealers stoppen met de verkoop van diesels van Volkswagen waar mogelijk mee is gesjoemeld. Het gaat om 4.100 auto’s die nu nog bij de dealers staan. Vandaag maakte het autoconcern in Groot Brittannië bekend dat ook daar de verkoop van ruim 4.000 Volkswagens wordt gestopt omdat er mogelijk met de software is gesjoemeld.

    • Mirjam Remie
    • Maarten Back