Dit schrijven andere media vandaag

REUTERS/Eliseo Fernandez

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media vandaag?

Bankieren moet weer leuk worden met Bunq

Bankieren moet anders, en daar gaat Bunq voor zorgen. Maar eigenlijk is Bunq helemaal geen bank. Het is een IT-bedrijf, zegt oprichter Ali Niknam in de Volkskrant. Hij zette het bedrijf op met geld dat hij verdiende met TransIP, een webhostingprovider. Bunq is ontstaan uit frustratie over bestaande banken, zegt Niknam.

Het is een van die industrieën waar je boos van wordt - niet zozeer om hun slechte reputatie, maar om de slechte producten die ze maken. Waarom staat geld nog steeds niet meteen op iemands rekening als je het in het weekend overmaakt, waarom kan ik nog steeds niet makkelijk de rekening splitten als ik met vrienden uit eten ga? Ze willen alles zelf blijven doen, maar de realiteit is dat ze shittige producten maken. Het ligt zo voor het oprapen.

Bunq wil bankieren zo makkelijk, zo leuk en zo mooi mogelijk maken. Zo kunnen klanten betalen met hun vingerafdruk of via een selfie, en worden Iban-codes vermeden waar het kan. Er werken bij Bunq naast een paar financiële zwaargewichten vooral IT-ers.

Dat Bunq een vergunning kreeg is volgens de Volkskrant opmerkelijk. De laatste bank die werd opgericht was de DSB Bank, tien jaar geleden, en Triodos kreeg een vergunning in 1980. Knab-bank werd in 2012 opgericht, maar is onderdeel van Aegon en heeft dus geen eigen vergunning.

Ayden krijgt investering uit Silicon Valley

Onverwacht heeft betalingsverwerker Adyen een forse investering gekregen uit een Amerikaans investeringsfonds. Daardoor wordt het Nederlandse bedrijf gewaardeerd op twee miljard euro. Maar volgens RTL Z heeft Adyen het geld helemaal niet nodig. Mede-eigenaar Pieter van der Does beaamt dat in het Financieele Dagblad.

We waren niet op zoek naar een nieuwe investeerder en hebben deze ronde exclusief voor Iconiq gedaan.

Het mysterieuze Iconiq is een Amerikaans investeringsfonds dat nauwelijks informatie vrijgeeft. Volgens RTL Z investeert het fonds met geld van miljardairs uit Silicon Valley, zoals Mark Zuckerberg (Facebook), Jack Dorsey (Twitter) en Reid Hoffman (Linkedin).

Supermarkt Picnic alleen per telefoon bereikbaar

De nieuwste supermarkt van Nederland heeft winkel noch website, en heet Picnic. De boodschappendienst, zoals het Financieele Dagblad het bedrijf noemt, is alleen via een app toegankelijk.

Picnic richt zich in eerste instantie op Amersfoort, waar het de afgelopen drie maanden getest is. De dertig testklanten zijn er nu meer dan vierhonderd. Medeoprichter Joris Beckers zegt in het FD dat er een wachtlijst is van enkele duizenden klanten. Picnic heeft acht bestelwagentjes waarmee de boodschappen worden afgeleverd.

    • Eefje Rammeloo