Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Dijsselbloem komt mogelijk met extra geld voor ministerie Justitie

Minister Dijsselbloem van Financiën tijdens de tweede de tweede dag van de Algemene Financiele Beschouwingen in de Tweede Kamer.
Minister Dijsselbloem van Financiën tijdens de tweede de tweede dag van de Algemene Financiele Beschouwingen in de Tweede Kamer. Foto Bart Maat/ ANP

Het kabinet brengt alle knelpunten in de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie in kaart en komt zo nodig met financiële oplossingen. Dat liet minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem zojuist weten tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen.

De PvdA-minister neemt de problemen op het ministerie serieus.

“We gaan kijken welke oplossingen er zijn, binnen of buiten de begroting van Veiligheid en Justitie.”

‘Risico’s in de begroting’

Dijsselbloem sprak zelf van “een opening” die hij bood. Hij erkende dat er risico’s in de begroting zitten. Een week eerder had de oppositie tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen felle kritiek geuit op de weigering van het kabinet om extra geld uit te trekken voor Justitie. Toen zei het kabinet nog af te willen wachten totdat de problemen zich zouden voordoen.

Het extra geld is volgens verschillende oppositiepartijen nodig om de vele tegenvallers van het departement op te vangen. Een van de problemen is dat het kabinet niet over een meerderheid in de Eerste Kamer beschikt waardoor sommige wetsvoorstellen, die geld moeten opleveren, dreigen te sneuvelen. Bijvoorbeeld de wetsvoorstellen rond hogere griffierechten en de reductie van rechtsbijstand.

Ook zorgen de politie-acties voor minder inkomsten uit bekeuringen, wordt er door een extern bureau geadviseerd bezuinigingen op het Openbaar Ministerie uit te stellen en vergt de opvang van asielzoekers extra uitgaven van Justitie.

Dijsselbleom wil eerst overzicht van tegenvallers

Niet alleen de oppositie is kritisch. Halbe Zijlstra, fractieleider van regeringspartij VVD, noemde vorige week de begroting van Justitie – geleid door twee liberale bewindslieden – eufemistisch “niet de meest geweldige in de geschiedenis”.

Dijsselbloem weigerde om nu al geld ter beschikking te stellen, ondanks de aanhoudende roep van de oppositie die denkt dat de tegenvallers onafwendbaar zijn. En hij temperde ook de verwachtingen. De minister wil eerst een overzicht van de tegenvallers.

“Ik ga ook zeker niet toezeggen dat er per saldo geld bij komt, ik ga niet willekeurig met geld schuiven. De begroting is nu sluitend.”

Financieel woordvoerder van D66 Wouter Koolmees noemde de Justitie- begroting “een gatenkaas”. Hij vroeg zich af waarom Dijsselbloem niet eerder de problemen wilde oplossen. “Je erkent dat er problemen zijn en je voorziet problemen, waarom dan nu niet aan tafel?”

Dat de analyse – en de bijbehorende oplossingen – pas rond de behandeling van de begroting van Justitie (eind november) wordt afgerond, betekent volgens Dijsselbloem niet dat het geld uit diezelfde begroting moet worden gehaald. Volgens veel partijen zit er in die begroting door eerdere bezuinigingen geen ruimte meer. Het kan volgens hem dan ook nog uit andere begrotingen worden gehaald. “Wetstechnisch is dat heel goed mogelijk.”