De Wrap: de waarheid achter de vijfsecondenregel

Dit ijsjes zou je nog prima op kunnen eten, mits het pas 5 seconden op de grond zou liggen.
Dit ijsjes zou je nog prima op kunnen eten, mits het pas 5 seconden op de grond zou liggen. Foto Flickr/Alice

Wat is de perfecte bereiding van melkschuim? Weet jij de culinaire tegenhanger van movember te noemen? En wat klopt er van de vijfsecondenregel? In de rubriek De Wrap bespreken we wekelijks trends, recepten, restaurants en al het andere wat voedsel en drankjes zo smakelijk kan maken.

Bakkie pleur

Al een lekker bakkie pleur gehaald vandaag? Geniet er maar van, want vandaag is International Coffee Day.

In meer dan 35 landen, uiteenlopend van Oeganda tot Montenegro tot Sri Lanka, vinden vandaag evenementen plaats om aandacht te vragen voor de boeren die onze koffie produceren. Ook in Nederland is er tot nu toe één evenement: een koffieproeverij in Rotterdam.

Want hoewel een kopje zwarte koffie natuurlijk het lekkerst blijft, zijn er alleen al honderden koffiesoorten waarmee je die kunt zetten. En de duurste soort, Kopi Luwak, kost 160 dollar per pond. Daarna komt de vraag welke bereiding van koffie je wilt. Hier staan 11 verschillende manieren onder elkaar, van een espresso tot een cortado. Mocht je de koffie met melk willen, vind je hier de perfecte bereiding van melkschuim. Lekker voor bij koffiekoekjes, eclairs met koffieroomvulling óf tomaten.

Deze boeken lust je rauw

Vandaag is het ook World Vegetarian Day, een initiatief van de North American Vegetarian Society (NAVS) en sinds 1978 een wereldwijd fenomeen. Carnivoren worden opgeroepen een maand geen vlees te eten - zie het als een culinaire tegenhanger van movember. Voor hen hebben we vijf vegetarische kookboeken uitgezocht, die ze hopelijk door de maand heen helpen:

  • Rauw van Delphine De Montalier is een beetje vreemd kookboek, want er staat hier en dan vlees in. Maar daarnaast ook heerlijke rauwe recepten.
  • Plenty more van Yotam Ottolenghi, en u weet: een avondje koken uit Ottolenghi is als een avond uitgebreide, broeierige seks.
  • Veggiestan van Sally Butcher, waarmee je echt nieuwe gerechten en nieuwe smaken ontdekt.
  • The Green Kitchen Travels van Dave Frankiel en Luise Vindahl, die van de vegetarische keuken hun handelsmerk hebben gemaakt.
  • I love groente van Janneke Vreugdenhil, waarin met verve het broccoli-evanstelie wordt verkondigd.

Hier zijn nog meer groentekookboeken te vinden.

Pompoenig

Met de start van oktober is de herfst nu toch ook wel echt begonnen. Een mooi excuus om over pompoenen te beginnen. Oorspronkelijk komen ze uit Zuid-Amerika en ze zijn verre familie van de courgette. Wellicht dat beide groenten daarom allebei zo veelzijdig zijn. Zo veelzijdig, dat je er een compleet menu mee kan maken:
Voorgerecht: roompompoensoep van Paul Bocuse
Tussengerecht: pompoen-nootmuskaatgnocchi van Donna Hay
Hoofdgerecht: flespompoen met gembertomaten van Yotam Ottolenghi
Nagerecht: pompoentaartjes met amaretto van Annelène van Eijndhoven

5…, 4…, 3…, 2…, 1…

De vijfsecondenregel. Wie kent hem niet? Eten dat je op de grond laat vallen maar dat binnen 5 seconden wordt opgeraapt is niet besmet, ongezond of vies. Het is een van die huis-, tuin en keukenweetjes die je leert van je ouders, of tijdens je eerste horecabaantje.

Maar hoeveel is daarvan waar? Verschillende wetenschappers hebben zich op de mythe gestort. De eerste was Jillian Clark, een middelbare scholier die in 2003 een wetenschappelijke stage liep bij het microbiologische laboratorium van de University of Illinois. Zij ontdekte dat bacteriën zich onmiddellijk aan het voedsel hechten. In 2007 volgde een tweede studie van voedselwetenschapper Paul Dawson van Clemson Univeristy. Ook hij oordeelde dat voedsel direct bacteriën aantrekt, maar hij bekeek ook de mate waarin dit gebeurt. En dat bleek exponentieel toe te nemen naarmate de tijd verstreek, iets wat ook een onderzoek van Aston University bevestigde. Conclusie: helemaal schoon is het niet, maar de vijfsecondenregel werkt wel degelijk.

In dit filmpje wordt de vijfsecondenregel tot op subatomair niveau uitgeplozen: